Oční šum, divné vidění

Je mi 24 let, sportovec, nekuřák, 68kg, 172cm, práce - programátor (9h denně na pc). Chápu že bude můj dotaz netradiční a bude na něj těžké jednoznačně odpovědět, přesto budu rád za každou odpověď. Již od 3 let nosím brýle, v současné době mám - Pravé oko +3,5 di , +2cyl :: Levé oko +4,5 di (2 měsíce nové brýle i skla). Ze dne na den, cca před 5,5 měsíci jsem začal vidět rozmazaně, levé oko jsem měl zarudlé a stále slzelo, svědilo, pálilo (předepsáno Zenaro(antihistaminikum) + Tobradex(kapky + mast) oftalmologem) o 3 týdny později znovu kontrola, nasezeny karotenoidy (Avilot Plus), zjištěna mírná tupozrakost na levé oko (obě oči 2* důkladně vyšetřeny a dle oftalmoložky vše v naprostém pořádku, po 2 měsících předepsány nové brýle), mezitím mě praktická s imunoložkou udělali všechny možné testy, moč, krev, bollerie, chlamydie, štítná žláza, minerály, výtěr z krku atd (vše v naprostém pořádku jen zjištěny vysoké hodnoty CMV v IgG 128 ref. 6,8), mezi tím mě začalo navíc pískat v uchu a cukat svaly všude po těle(asi nervy), brnět nohy a mravenčení prstů, dlaní nebo rukou, neurolog mě poslal na MRI mozku (vše v pořádku), rentgen páteře a plic(v pořádku) a nasadil injekčně podávaný vitamín B-komplexu 5 ampulí a hořčík, vápník v tabletách. Byl jsem tedy na ORL kvůli tinnitusu (nasazen Betaserc), Imunologie, Alergologie(mírná alergie na zvířata, roztoče, pyl stromů), Neurologie, Praktická, Oční, Psychiatrie (byla mě diagnostikována úzkostná porucha -> kdo by ji neměl, když ze dne na den začne vidět jinak, bylo mi sděleno, že nepotřebuji antidepresiva či podobné "léky"), Psychologie (docházím pravidelně, dle doporučení na terapie). Z očních problému mám buďto každý den nebo obden: - citlivosti na kontrasty, kterou jsem dřív neměl, kontrastnější nápisy a věci v okolí mi déle zůstávají "vypálené" na sítnici (afterimages) a tím v normálním zraku způsobují jakési duchy a okrajovité stíny(hlavně při čtení textu na bílém podkladu) tyto stíny mají šedou nebo žlutou barvu. - citlivost na světlo, oči si déle zvykají při přechodu ze stínu do tmy a naopak - velmi unavené oči, nejsou červené ani nijak zarudlé (vyzkoušel jsem 3 kapky, nic nepomáhá, oči mě slzí suché je nemám, kapky jsem měl jak antialergické tak umělé slzy) - optický šum(prapodivné stíny či mžitky), něco jako jemné zrnění(Ale visual snow to není), konstantní po celém zorném poli, které je ale výraznější na plochách se vzorkem(bílý papír černý text, zeď), který díky tomu "vibruje" objekty jako žaluzie, asfalt nebo mřížky najednou úplně ožívají (nemám dojem ,že bych byl blázen nebo hypochondr), popsal bych ho jako stíny či mžitky, těžko se popisují - prostě tak nějak probleskávají, je skrz ně vidět (žádné výpadky zorného pole, prostě je to jen tmavší(šedá průhledná), je to jako když prší, velké jsou v mém zorném poli cca 1cm různého tvaru, nemají jasný obrys, přirovnal bych to k barvě která má světlejší nebo tmavší jas o pár procent jako u starých špatných filmů na VHS), večer mi zrak zrní jako u Night Vision, ale to je myslím normální. S šeroslepostí problém nemám. - koukání do dálky mě problém nedělá, na blízko se mě občas motá hlava(při opravdu malém písmu) a nebo v prostorech jako je les nebo prodejna. Zákalky nemám nebo si jich nejsem vědom. Vnímání barev mám také v pořádku. PC mám nastaveno jak má být, obrazovku (výška kontrast atd také), dělám pravidelné přestávky a oční jógu. Astigmatismus - ohýbání prostoru a stíny, které dělá brýlová korekce znám a na brýle jsem si již zvyknul. Řízení auta ani kole mi problém nedělá. Dlouhodobě užívám vápník, draslík, b-komplex, koenzym Q10. Jím zdravě. Energie mám dost, ale oči mám cca 40 - 60% dne zavřené nebo mhuořím. Byl jsem s novými brýlemi 3* na přezkoušení jednou i na přístroji u nezávislé firmy a brýle mám údajně správné. Mnohokrát děkuji a přeji pěkný den

Odpověď odborníka:

Bohužel je opravdu těžké takto "na dálku" najít příčinu. Nicméně potíže, které popisujete jsou polymorfní a dle mého názoru spíše generované z vyšších center zrakového analyzátoru, tedy spíše z mozku než z oka. Může se jednat o projevy nějakého neurologického postižení.

MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D.
MUDr. Tomáš Jurečka, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční klinika NeoVize

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: