Ocni uraz-regenerace

Dobry den je to 3 mesice co jsem byl nechtene dloubnuty do leveho oka. Byl jsem u lekare sitnice v poradku diagnoza separace sklivce(PVD), duvod k navsteve lekare bolest oka videl jsem cernou skvrnku v levym hornim rohu za sera(za3-5dnu zmizela) a nesledne se objevili lehke zablesky. Doktor me rikal ze zablesky casem odezni coz po 3 mesicich je pravda ze je vidam min a min, jsem v cizine takze podrobnemu popisu sem moc nerozumel. Jelikoz se vracim do ČR jeste za dlouho chtel bych se vas zeptat na par otazek 1) Jak dlouho trva regenerace oka doktor me rikal ze to klidne muze trvat rok 2) Muze oko po 3 mesichich stale bolet? Stale citim ze to neni ono a posledni tyden oko nekdy slzi nekdy jako by bylo zase naopak suche a bolest takova tupa u korene nosu ktera nekdy streli az do patra pusy.3) Take od te doby mam v oku kmitajici zakalek a poslednich 14 se me zda ze zakalek pomalu mizi( tak jestli se muze stat ze se zakalek uplne vstreba) 4) A posledni vec je jestli oko ze uplne uzdravi? nejvice se bojim nasledku do budoucna jestli nake jsou? Ja vim o sobe ze jsem hypochondr a vse si ctu na internetu, tak jestli nemuzou s bolesti souviset psychicke problemy+sam daleko od domova me to moc nejde na to prestat myslet, myslim na to da se rici neustale. Dekuji moc za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, PVD nebo-li odchlípení sklivce může vzniknout i spontánně, nemusí souviset s úrazem. 1. Černá skvrnka - nebo-li sklivcový zákalek nemusí zmizet nikdy, někdy odpluje do nepozorovaných míst. Zpravidla je vnímáme proti bílé stěně, na slunci, sněhu... 2. Po dloubnutí do oka může být příčinou bolesti oděrka - eroze na rohovce či může jít jen o podráždění oka. Po zaléčení základní příčiny se doporučují lubrikační kapky i gely dlouhodobě. 3. Zákalek může zmizet, odplout do míst, kde ho nevnímáme. 4. Pokud byla sítnice v pořádku, pak se nemusíte obávat. Komplikací může být odchlípení sítnice, projevilo by se to jako clona (opona), která by zakrývala část zorného pole a nezmizela by. V tomto případě je nutné neprodleně vyhledat očního lékaře. Bolest oka se sklivcovým zákalkem nesouvisí, zkuste na zvhlčení oka zmíněná lubrikancia. S pozdravem.

MUDr. Helena Štrofová
MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Vidente Vinohrady s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: