Oční vada u dítěte

Dobrý den, mám 3-letou dceru, které bylo při vyšetření naměřeno 9 dioptrií na obě oči. Je možné, aby s tak vysokými dioptriemi byla schopná prohlížet knížky a vybarvovat omalovánky. Pokud by tato vada byla jen na dálku, nechápu názor paní doktorky, že brýle musí mít na očích bezpodmínečně celý den. Děkuji moc za váš názor. Pavla

Odpověď odborníka:

Dobrý den, přestože vada u Vaší dcery je již vysoká, tak není nijak neobvyklé, že je Vaše dcera schopná činností, které vyjmenováváte. Tato vada se nazývá dalekozrakost a znamená, že proto, aby oko vidělo ostře, musí být nitrooční svaly v činnosti nejen při pohledu do blízka, ale i na dálku. Děti mají značnou schopnost pomocí nitroočních svalů i takto vysokou vadu překonat. Velmi často však tato námaha bývá spojena se šilháním nebo tupozrakostí. Pokud vyšetření u Vaší lékařky toto vyloučilo, je přesto nutná brýlová korekce na celodenní nošení k tomu, aby se navodil normální stav, při kterém, zjednodušeně řečeno, jsou nitrooční svaly při pohledu do dálky v klidu a zapojují se pouze při zaostření na blízko. Nezbytné jsou i pravidelné kontroly u Vaší oční lékařky, neboť dioptrie se mohou poměrně rychle měnit a na tuto změnu je potřeba reagovat i příslušnou změnou dioptrií v brýlích. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: