Oční vada u syna

Dobrý den, dne 27.5. 2015 byla našemu 2,5 letému synovi nalezena oční vada (očička měl rozkapaná) OD +6,25+1,25x79 st, OS +5,75+1,75x83 st, post paralelní, ODS zevně klidné, čočka čirá, orient beze změn, DG Hypermetropia ODS, rp. brýle do dálky +4,0+0,5x85 st, +3,75+0,5x85 st. Brýlečky jsme synovi nechali udělat, ovšem syn je omítá nosit, pořád tvrdí, že bez brýleček vidí lépe. Když je má nasazené, je nesvůj, neběhá tak jak bez nich, zpočátku si rukou zkoušel jak daleko je patník. Nechá si je chvilku na očích a pak si je sundá. Chtěli jsme nechat syna přeměřit, zda má opravdu takovou vadu, ale ostatní oční lékaři se k tomu staví negativně, což nás opravdu zaráží, protože chceme mít opravdu jistotu, že má syn špatné oči. Momentálně nevíme, zda mu brýlečky pomáhají, nebo zda nikoliv. Nicméně jsem volali naší oční lékařce a sdělili jí, že syn brýlky nechce a ta nám sdělila, ž e mu je tedy nemáme dávat, máme počkat do kontroly (ta má být až v srpnu) a brýlečky s sebou vzít. Jsme teď s manželem opravdu na vážkách. Pořád usilujeme o to, aby nám syna vyšetřil ještě jiný lékař. Proč to píšu, protože u našeho staršího syna po rozkapání doporučil jeden lékař brýle a druhý nám řekl, že má oči naprosto v pořádku a brýle nepotřebuje. Můžete mi, prosím, poradit, jak máme dále s manželem pokračovat? Děkuji moc za Váš názor. Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, není příliš obvyklé, aby se při vyšetření v tzv. rozkapání naměřené hodnoty významně lišily a proto předpokládám, že Váš syn dalekozraký bude. Otázkou je, zda-li není předepsaná korekce na poprvé hodně vysoká. Z toho důvodu si na ní pak Váš syn nemůže zvyknout a pomohlo by její snížení. Na tomto se zcela jistě domluvíte s Vaší paní doktorkou a pokud Váš syn nešilhá nebo není na jedno oko tupozraký, počká to klidně až na srpen. Jinak samozřejmě můžete navštívit kteréhokoliv očního lékaře a absolvovat vyšetření u něj. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: