Od mala bolesti páteře,posunutý obratel

Pane doktore poraďte,mám z vyšetření tyto výsledky+snímky.Nikdo mi není schopen říct co bude dál. rtg: 8.10.2012 Sinistroskolioza L páteře.Obratlová těla přiměřené výše,patrná lumbalizace obratle th12 a sakralizace L5.Ventrolistéza L4 o 12mm se sklerotickým zahuštěním stuktury těla L4 a 5,MOP L4-S1 redukován při osteochondroze disků,vakuový fenomén disku L4/5, spondylatroza L5-S1.Susp. abrupce proc.transversus L1 vpravo.Na funkčních snímcích v předklonu dochází k zvýraznění posunu, kt. činí 17mm.V Záklonu se posun nezvýrazňuje. MR lsp+myelo 9.1.2013 Mícha bez komprese,její signál přiměřený,konus v obvyklé výši.Páteřní kanál ve výši L3 šíře 13mm.Anterolistéza L4 proti L5 10mm,prostor snížen,signál ploténky v T2 a STIR.Ploténka bez herniace,kopíruje průběh distálního obratl. těla.Degenerativní změny i v skloubení.Bez přesvědčivého průkazu listézy.Defigurace foramin bilat.Závěr:anterolistéza L4 proti L5,osteochondroza ploténky,defigurace foramin bilat,kořen vlevo nelze sledovat,zřejmě kostní změny vlevo,facetární artroza v celém vyšetřovaném rozsahu. CT L4-S1 24.1.2013 Anterolistéza L4 8mm s lýzou isthmické části oblouku.osteochondrosa disku se zúžením MOP a vak. fen. krycí plotny obratlů s nerovností a subchondr. zahuštěním stuktůry, cirkulární okrajové osteofyty.Ploténka nepřesahuje zadní hranu L5, foramina jsou defigurováná s obrazem obliterace oboustr. Kanál není stenotický, v úrovni posunu se schodovitou nerovností.L5/S1 Obratel L5 má charakter přechodného obratle s robustními příčnými výb. oboustr- artikulujicími s massa lat. S, residulální ploténka se štíhlým MOP foramina jsou volná,kanál přiměřený. závěr:Dle značení posledních dvou MOP L4-S1:pravá anterolisthesa L4 s defigurací a obliterací foramin a útlakem kořenů L4 bilat, ploténky bez evid.herniace V nemocnici mi řekli že operace až bude nejhůř.Prý si mám najít lehčí práci nebo jít do důchodu.Na to mi dají důchod?Pracuji jako údržbář v lázních.Poradíte mi co mám dělat? Moc děkuji Edler

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše páteř je postižena spondylolistézou- obratel L4 je posunut o cca. 1cm vpřed, což nezpůsobuje zúžení páteřního kanálu, ale zužuje to otvory, kudy z páteřního kanálu odstupují nervové kořeny. Ploténka L4-5 je degenerací zcela vymizelá, lze takřka s jistotou předpokládat, že stav je stacionární a k dalšímu posunu nedojde. Pokud Vám tento nález způsobuje setrvalé bolesti zad, případně vystřelování do nohou a pravidelné cvičení Vám neulevilo, zvážil byl určitě operační řešení. Jednalo by se o standarní spondylochirurgický zákrok (zadní, případně předozadní stabilizace L4-5). Očekával bych po tomto zákroku výraznou úlevu od obtíží. Pokud Vám menší fyzická zátěž ulevuje od obtíží, můžete jít samozřejmě touto cestrou, zdravotně-sociálně-právní formu zabezpečení v ČR zkonzultujte s praktickým lékařem, nedokáži to t.č. z Německa posoudit.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: