Od prosince 2013 zjištěna artróza 2. stupně pod vlivem bechtěreva

Dobrý den! Je mi skoro 25 let a od prosince 2013 byly dlouhou dobu berle mým společníkem. V prosinci mi ortoped vytáhl z kyčle 15 ml sinoviální tekutiny, a pak v lednu 2014 ještě cca 5 ml. Byjo jasné z rentgenu, že mám artrózu, údajně II. stupně. Vodu v kyčli už nemám a letos v květnu mi zjistili Bechtěreva. Zřejmě jsem tedy hodně prochladnul a spustil jsem tuto nemoc, ke které mám zřejmě genetickou dispozici a náchylnost. U ortopeda jsem byl naposled 30.5. 2014 a ten mi řekl, že je hlavně důležité, aby už ten kyčelní kloub nevylučoval žádnou tekutinu. Jsem tedy léčen od května salazopyrinem a xeforapidem. Teď mě ale hlavně zajímá léčba té chrupavky. Víte, chodit můžu, ale nesmím běhat do schodů a dráždit tu chrupavku nárazy. Už se mi stalo, že se mi postupně v noze začala stupňovat taková bolest, a jakmile jsem nohy položil na židli před sebou a byl v klidu, tak bolest zmizela a při chůzi se neobjevuje. Zatím tedy jen teoretizuju, že se ta chrupavka přeci jen jaksi hojí, ale hodně pomalu. Uvažuji o léčbě ACP nebo léčbou z roztoku vlastních tukových buněk (nevím, jak se tato léčba jmenuje). Neexistuje ještě jiná a levnější léčba? Na běhání a nějakou větší zátěž samozřejmě ani nepomýšlím, šetřím se, jak se dá. V příloze vám posílám snímky z rentgenu levé a pravé kyčle z prosince 2013. Výsledky scintigrafie duben 2014: zvýšená kostní přestavba v pravé kyčli, nekrosa hlavice pravého femuru, ventr hrana lopaty kosti kyčelní vpravo. Výsledky magnetické rezonance z polovina května 2014: neprokazujeme obraz avaskulární nekrozy hlavice, kyčlení kloub s obrazem coxitis s edémem acetabula, kde jsou již také známky degenerace. Revmatické testy ze stejné doby: HLA B27+ To je vše, nakonec jsme se dobrali k diagnóze. V jakém stavu je kyčel teď, to zatím nevím, ale pořád jaksi v duchu doufám, že se to postupně hojí. Přece jen už můžu chodit bez berlí, což jsem předtím nemohl, tak snad tam nějaký hojivý proces probíhá. Nejvíc mě hlavně zajímá, jestli se chrupavka může alespoň pomalu časem hojit, nebo jestli je léčba krví atd opravdu nevyhnutelná? I když je mi teprve 25 let? Děkuji za vaši reakci! S pozdravem Lukáš

Odpověď odborníka:

Myslím, že by bylo vhodné kombinovat vyšetření a léčbu i v revmatologické ambulanci. Samotný rtg snímek kýčle není nijak nápadný, odpovídá tomu co popisujete. Rozhodující je zklidnit zánětlivé změny kýčelního kloubu, medikací, pohybovou a fyzikální léčbou na rehabilitaci Velmií důležitá je medikamentozní léčba, která nyní je účinná a stav může podstatně ovlivnit. Zatím bych s metodou ACP(PRP) nespěchal, podle literatury je efekt zaznamenán, není ale nijak rozhodující. Vhodná lázeňská léčba, dostatečná hybnost kýčle a posílení půletence pánevního na obou stranách, ale nepřetěžování kýčle.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: