Odběr krve, imunita

V pondělí to budou 3 týdny, co jsem byla na odběru krve na imunologii, ale už asi 2 týdny mě bolí kolena. Dnes jsem si volala na výsledky a bylo mi sděleno, že mám pozitivní revmatoidní test a že pan doktor nechal udělat ještě jeden. Za 4 týdny mám jít na kontrolu, ale teď mám obavu, zda v souvislosti s bolestí kolen nemůže jít o nějakou chorobu krve. Na internetu jsem četla, že právě onemocnění krve může způsobit bolest kolen. Chtěla jsem se zeptat, zda by se toto případné onemocnění při odběru krve na imunologii zjistilo. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Nejspíše jste měla pozitivní revmatoidní faktor, což jsou autoprotilátky, které mohou být pozitivní u autoimunitních onemocnění /bolesti kloubů s tím mohou souviset/. Jelikož pozitivita revmatoidního faktoru nemusí souviset vždy s konkrétním onemocněním, ale produkce být navozena i např. probíhající infekcí, infekčním zánětem v kloubu a dalšími příčinami - . proto pan doktor doplňuje ještě další vyšetření.
Imunologické odběry je nutné posoudit vždy komplexně, ne pouze izolovaně jednu patologickou hodnotu.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: