Odběry krve a ultrazvuk

Dobrý den paní doktorko prosím o zhodnocení odběrů krve a ultrazvuku. Tyto odběry mám brané odpoledne v nemocnici, měla jsem žaludeční problémy, zvracení... EKG: AS prav. SR, 73/min, PQ 160ms, QRS štíhlý, ST isoel, bez zn. akutní ischemie či ES Výsledky: Biochemie S_GLU:7,3, S_Na:141,S_K: 3,8, S_CI: 102, S_Ca: 2,36, S_OSMV: 292, S_UREA: 2,8, S_KREA: 57,PT(KIND)_GFR_EQ1:1,72, S_BIL_*:6,S_ALT:0,26,S_AST:0,24, S_AMS: 1,22, S_CHOL:6,71, S_CRP: 11,2 KREVNÍ OBRAZ B_LE: 9,1, B_ER:4,94, B_HB:140,B_HTC:0,41,_MCV:83,0 B_MCH: 28,3, _MCHC:341,B-PLT: 262, B_MPV._*:10,8,B_PDW: 13,9, B_RDWp: 13,2 DIF_VYSL:XE-2100,Bez funk4n9 skupiny:DIF_VYSL:XE-2010,NEDEFINOVANÁ TŘÍDA: Pozn:2/109 UZ BŘICHA BOLESTI BŘICHA, ZVRACENÍ 14mm ohraničenné echogenní ložisko pravého laloku jater kraniodorzálně, obdobné 3- 4mm kraniventrálně, obě při průběhu jaterních žil- v.s. hemangoimy. nemůže se jednat o parazity? Četla jsem članky od Ing. Bláhovové i jiné články. tři drobné echogenní útvary vel. do 4 mm v krčku a prox. těle žlučníku - nejspíše konkremetry či polypy.Abdom. aorta bez dilatace, okolí bez lymfadenopatie. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. V krevních odběrech neshledávám patologii. Popis ultrazvukového vyšetření zmiňuje dvě odchylky. Jednak 3 drobné kamínky ve žlučníku - tady se nejspíše sonografista nemýlí, kamínky mají vcelku charakteristický sonografický obraz, lze spíše některé kamínky přehlédnout nebo se zmýlit v odhadu velikosti či přesné lokalizace, ale pokud už se daří kámen na ultrazvuku zachytit, je to s velkou pravděpodobností opravdu kámen. Dále jsou popisovány 2 nevelké útvary v játrech, které jsou nejspíše tzv. hemangiomy. To jsou jakési shluky cév, které můžeme nacházet i u zdravých osob a nemají vcelku žádný význam. Nic se s nimi nedělá, u větších či početnějších hemangiomů se pouze doporučuje sledování např. opakováním ultrazvuku 1x ročně. Teoreticky záměna s ložiskem parazita možná je. Ultrazvuk je přeci jen vyšetření, které neposkytuje zcela jednoznačný obraz vyšetřovaných orgánů. Kromě dalšího záleží i na zkušenosti vyšetřujícího lékaře. Blíže se vyjádřit nemohu - to může jedině lékař, který vyšetření prováděl. Přítomnost parazitů v játrech je v našich podmínkách (pokud jste nepobývala delší dobu v některé z exotických zemí) málo pravděpodobná, tedy nevidím důvod, proč se tohoto zbytečně obávat. Metody ing. Bláhové jsou alternativní, její výsledky nejsou podloženy důkazy, které lze považovat za objektivní, ani nebyly vědecky publikovány, proto se k nim nemohu blíže vyjádřit. Na její pracoviště se samozřejmě můžete kdykoliv obrátit, nicméně je třeba mít současně na zřeteli, že jde o komerční aktivitu. Na druhou stranu je celkem pravděpodobné, že Vaše trávicí potíže souvisely právě s přítomností kamínků ve žlučových cestách. Pokud by se tedy potíže opakovaly, bude nutné řešit spíše toto. Doporučovala bych nyní držet žlučníkovou dietu, a pokud budete bez potíží, zopakovat ultrazvukové vyšetření za rok. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x