Odchylka v gynekologických stěrech

Dobrý den, je mi 24 let, v dubnu jsem byla na preventivní gynekologické prohlídce, chodím vždy pravidelně. Včera jsem si volala na výsledky stěrů a bylo mi řečeno, že je tam drobná odchylka od normálu, to se mi ještě nikdy nestalo. Když jsem se ptala, co to znamená, řekla mi sestra jen, že se nemám děsit, že se nechává půl rok na to, aby se s tím imunitní systém vypořádal sám. Že mám přijít za půl roku a stěry zopakujeme. Když jsem se zeptala, co bude, když se s tím tělo nevypořádá, tak mi nikdo neodpověděl, jen že je to u mladých dívek, které ještě nerodily běžné, ale to si nemyslím, když se mi to ještě nestalo. Proto bych se Vás ráda zeptala, co může tato drobná odchylka znamenat? V 16 letech, ještě před začátkem sexuálního života, jsem byla očkována vakcínou Cervarix, proti rakovině děložního čípku. Mám se nějak obávat? A není 6 měsíců dlouhá doba na čekání? Děkuji, ráda bych opravdu věděla, co všechno může a nemusí tato drobná odchylka znamenat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, klid..... pokud žijete pohlavním životem, tak hranice epitelů ve sliznici čípku nemusí být vždy na jedničku, ale to neznamená, že je rovnou podezření na rakovinu..čili představte si že jedno koleno máte ok a druhé odřené, občas se udělá stroupek, je na něm jizvička.... a to se dá zkontrolovat okem ( kolposkopie) a nebo ověřit setřením buněk ( a vyšetřením buněk v laboratoři). a doporučený interval bývá 3-9 měsíců ( podle typu "stroupku". ta odchylka neznamená nic

MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA
MUDr. Jiří Chaloupecký, MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Medic Centre s.r.o.,
Gynekologicko porodnická klinika 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: