Oddalování dalších antibiotik při zánětu v krku

Trénuji svou imunitu, když oddaluji další možné nasazení antibiotik? Po bolesti v krku a léčbě Duomoxem se vrátil pocit cizího tělesa v krku a malátnost. Teploty nemám, mandle nemám. Nedoléčená angina může poškodit srdce, atd., ale nadužívání antibiotik je také špatně. Tak leda výtěr a kultivace? Prý je to drahé a už se to moc nedělá.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě potřeby se odběr biologického materiálu třeba jako výtěr z krku na kultivaci provádí. Pocit cizího tšlesa v krku a malátnost jsou ovšem velmi obecné příznaky, až klinické vyšetření (aspoň prohlédnutí sliznice v ústech a krku..) a případně vyšetření CRP na odlišení bakteriální a virové infekce zodpoví, jestli ATB ano nebo ne. Pokud ATB ano a v krku není jasný klinický obraz, tak výtěr z krku apod. na zjištění přítomnosti a citlivosti bakterií je vhodný. Imunitu si moc netrénujete, spíš se vyčerpáváte, pokud onemocnění přecházíte. Léčit alespoň nespecificky - klidový rfežim, hodně tekutin, vitamín C, dostatek spánku, lze homeopatika (např.Oscilococcinum), lze kloktat slanou vodu nebo dezinfekční přípravky do krku (Jox apod.).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: