Odebrani pihy na lytku

Paní doktorko.Moje sestra(29let)byla na vyriznuti pihy na lytku.po vyšetření na histologii -0,7clark zhoubný men.melanom-takže znovu na vyriznuti lemu kolem.nesmí 5let otehotnent a jelikož sestra je bezdetna má strach jestli bude moci někdy mít dítě?máme mít strach i přes to,že musí na kontroly po půl roce ,jestli se může ještě něco někde objevit.Moc děkuji.Martina

Odpověď odborníka:

Milá Martino, z histologie uvádíte pro mne málo údajů,ale i přesto tloušťka 0,7 mm je bezvadna.Co se tyče prognózy u takového stadia,je zde uváděno, ze 5 let po stanovení diagnózy žije 96-100% pacientů. Samozřejmě melanom je potvora a tak kontroly jsou nutné. Ale hlavu vzhůru,je to hrozná diagnóza,sestra je mladá, ale naštěstí se to odstranilo včas! Co se tyče zákazu otěhotnění...dost mne to zaskočilo. Těhotenství určitě nemá na melanom zádný vliv! A zakázat otěhotnění z důvodu kdyby došlo k recidivě onemocnění, eventuálně k metastatickemu rozšíření nemoci ( což u takovéhoto stadia je opravdu minimalni pravděpodobnost) mi nepřijde nutné. Žádná z nás nevíme, co s námi bude za rok a také si děti pořizujeme. Zdravím sestru a hlavu vzhůru!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: