Odhalené zubní krčky

Dobrý den pane doktore, již delší dobu pozoruji postupné odhalování zubních krčků(ústup dásně od zubu hlavně na stoličkách, ale i na spodních řezácích-kdy se na zubu odhalí již jakoby schod). V posledním roce se mi zdá, že ústup dásně postupuje rychleji. Mohu se zeptat na Váš názor, jak moc vážný problém a konkrétní stav dle přiložené fotografie to je a zda se to dá nějak léčit/řešit? Při poradě se svojí zubní lékařkou jsem si vždy vyslechl stejnou odpověď-je to normální jev, kterým trpí většina populace a nedá se s tím nic moc dělat. Zuby se snažim čistit vertikálně vždy od dásně ke špičce zubu a používám dlouhodbě pastu Lacalut na stahování dásní+ústní sprchu s pulsním proudem vody. Jedná se o začínající paradentózu,erozi zubů, nebo je to opravdu běžný jev spojený s věkem? Je mi 40let a občas mám tyto odhalené krčky dosti citlivé-dentální hygiena ultrazvukem by byla asi dosti bolestivá. Nerad bych to nechal být a přišel tak např. do 10let zbytečně o chrup.Nemůžu strav používáním ústní sprchy zhoršovat? Děkuji, s pozdravem Milan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle přiložené fotografie se jedná o tzv. gingivální recesy - tedy nezánětlivý ústup dásní v kombinací s tzv. klínovitými defekty na krčcích zubů. Nejedná se tedy o parodontitidu, nehrozí, že byste o zuby přišel. Tento problém je způsoben postavením zubů v čelisti, typem skusu, typem dásně a technikou čistění (plus hraje roli i tvrdost kartáčku). Situaci lze nejlépe řešit překrytím obnažených krčků transplantátem dásně. Rád s Vámi vhodnost a možné ošetření proberu osobně, v případě Vašeho zájmu mi prosím napište na: jan.stuchlik@drstuchlik.cz. S přáním hezkého dne, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: