Odhalí protilátkový test na boreliózu rok starou nákazu

Dobrý den. Brnění ruky mě donutilo vypravit se na neurologii. Paní doktorka se mě ptrala jestli jsem měla klíště. Řekla jsem jí že ano ale zapomněla jsem jí říci, že jsem to klíště měla před rokem. Poslala mě na protilátkový test proti borelióze. Výsledky dopadly negativně. Před týdnem se mi na ruce udělal červený flíček se světlým středem a za 2 dny zmizel. Kdyby to bylo od klíštěte zmizelo by to za 2 dny nebo ne? A proto by mě zajímalo je protilátkový test na boreliózu všude stejný a jestli by odhalil jak akutní tak hlavně rok starou nákazu. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, interpretace krevních sérologických testů na borreliózu bývá často obtížná (mimo jiné proto, že pozitivita výsledků nemusí znamenat důkaz probíhající choroby, u akutních stadií jde také o načasování testu aj.), ale pokud byly Vaše výsledky negativní, je souvislost Vašich potíží s touto nemocí velmi nepravděpodobná - u časných disseminovaných stadií borreliózy (kam by Vaše neurologické příznaky mohly spadat) by měly být sérologické výsledky pozitivní. Popisovaný kožní problém rovněž jako borrelióza nevypadá - borreliový erytém by sám od sebe nezmizel za dva dny. Ohledně toho, zda je test "všude stejný" - různé laboratoře mohou používat mírně odlišné typy testů, ale za jejich kvalitu a výpovědní hodnotu samozřejmě ručí - v případě nějakých pochybností v tomto směru nezbývá než obrátit se na samotnou laboratoř. Myslím tedy, že Váš problém není dán borreliózou a je řada pravděpodobnějších příčin brnění v oblasti horní končetiny, než je tato nákaza - příčinu jistě odhalí další vyšetření neurologem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: