Odložení operace páteře?

Dobrý den, je mi 22 let, od dětství mám skoliozu v hrudní i bederní oblasti. Nosila jsem korzet, ale křivka se stále zvětšovala. Před třemi lety jsem měla 53° (hrudní) a 46° (bederní) a bylo mi řečeno, že jelikož už nerostu, neměla by se páteř dále zhoršovat, pokud budu pravidelně cvičit. Během těch tří let se ale obě křivky zhoršily cca o 7° (T3 - 59dx - T10 - 54sin - L2 rot II-III, R 5). Po delším pohybu, nebo naopak po delším klidu mě bolí mezi páteří a lopatkou. Operace se bojím a rozhodla jsem se, že ji zkusím ještě o rok odložit a během té doby opravdu důkladně cvičit, plavat a vyzkoušet další fyzioterapeutické metody. A na operaci bych šla až pokud by se skolioza opět zhoršila, je to rozumné? Hlavně mě zajímá, o kolik horší (obtížnější, nebezpečnější) bude operace, pokud ji odložím o 1-2 roky? Pokud se rozhodnu pro operaci, jaká pohybová omezení to přinese? budu schopna rekreačně sportovat? bude zoperovaná páteř bolet? budu moct mít děti? Taky jsem se chtěla zeptat, jaké problémy přináší operovaná páteř ve stáří? Případně, můžete mi doporučit vhodné fyzioterapeutické metody pro zastavení zhoršování skoliozy? Nyní cvičím pilates a chodím jednou týdně plavat. Děkuji za odpovědi :)

Odpověď odborníka:

Bohužel nelze odpovědět přesně na Váš dotaz. Musel bych vidět Váš funkční stav. Pokud máte bolesti je pravděpodobné, že nejstě buď správně léčena fyzioterapeuticky-aktivní fyzioterapiíí nebo cvičíte nedostatečně intenzivně ( případně nesprávně) a nebo je toto vše v pořádku a stupeň Vaší skloiozy prostě nedovolí správnou léčbu . Ideální by bylo minimálně 2x navštívit oprabvdu zkušeného fyzioterapeuta nebo lékaře aktivní lékařskou fyzioterapií se zabývajícího, ten pak může toto posoudit. samozžejmě bude li tato kombinace úspěšná , vy budete zlepšena funkčně, budete opravdu aktivně cvičit a chovat se ergopniomicky správně po celý den, pak je možmno uvažovat o odložení operace.JInak ne. Pouze aktivním cvičením nelze skoliozu v tomto stavu udržet v bezrizikovém průběhu...

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hyperfunkce štítné žlázy
Články: Hyperfunkce štítné žlázy
Hypertyreóza vzniká při...
Pankreatitida
Články: Pankreatitida
Pankreatitida je zánět...
V laboratoři zjistí užívání některých drog i po měsících!
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Tasemnice
Články: Tasemnice
Tasemnice je střevní...
Vyrazte do boje proti stresu chytrým jídelníčkem
Články: Vyrazte do boje proti stresu chytrým jídelníčkem
Lidé, kteří jsou pod...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: