Odmítání příkrmů v jednom roce

Dobrý den, Mám dceru, které je necelý rok a odmítá příkrmy - tedy je téměř plně kojená. Příkrmy jsem začala zavádět v šesti měsících. Nejprve zeleninové, později masozeleninové v době oběda – šlo to pomalu, ale většinou pár lžiček snědla. Po měsíci jsem přidala večerní mléčné kaše. Zhruba v osmi měsících začala zeleninové či masozeleninové příkrmy odmítat. Od té doby sní většinou jen pár lžiček, často ale ani to ne. Zkouším je různě obměňovat, na radu dětské lékařky jí do nich přidávám kašičku, aby z nich cítila mléčnou chuť. Bohužel bez valného úspěchu. Aktuálně tedy jí pouze večerní kašičky (maximálně půlku dávky uváděné v návodu), jinak papá kukuřičné křupky (ty má v oblibě), případně kousíček rohlíku. Po pročtení různých diskuzí a poraden jsem pochopila, že nezbývá nic jiného, než trpělivost. Nicméně zapeklitou otázkou pro mě je, zda jí dávat ovoce – kvůli sladké chuti. Prozatím jí je dávám jen občas a většinou jí je smíchám s bílým jogurtem, aby příkrm nebyl tolik sladký. I tady sní někdy pár lžiček, jindy nic. Jediné, co jí chutná, je banán – samotný, bez jogurtu (s jogurtem ho odmítá). Mohu jí dávat ovoce vč. banánu bez toho, abych ohrozila to, že přijde na chuť i zelenině? Případně máte zkušenost s postupem, který by mohl být efektivnější, než pouze čekat? Občas ji nechám, aby si vzala z mého talíře, co ji zaujme, nicméně většinou to jenom ožužlá a zahodí. Navíc mám strach, aby se pevnější stravou nedusila, protože zatím má pouze řezáky. A ještě dotaz ke stolici – díky tomu, že pevnou stravu jí minimálně, má většinou řidší stolici (zkrátka jako miminko). Poslední dobou si všímám, že když sní trochu mrkve, kterou jí nerozmixuji, ale dám na kousky, tak má v té stolici mrkev v nezměněném stavu. Obdobně dopadl v poslední době i špenát (listový). Je to v pořádku? Prospívá dobře (porodní míry: 3300g, 49 cm; v deseti měsících: 9550g, 77 cm). Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v jednom roce života - téměř- je skutečně jen mateřské mléko jako výživa nedostatečné. V tomto věku se běžně přechází batolecí stravu, tzn. již i lehce osolenou a s kousky. Bylo by vhodné, nechat dcerku, aby se krmila kousky jídla i sama a vy ji dokrmujte lžíčkou- Nejlépe celá rodina u stolu, aby měla vzor. Může sama jíst celý banán, nebojte se plně zařadit ovoce i kousky pečiva, maso ...- musí ale sedět u stolu a být v rel. klidu.- Naservírujte tzv. "barevný talíř" - i oku lahodný - tzv. kousky mrkve, brambory, brokolice - atd., a ať se krmí sama. Ve stolici mohou být i zbytky zeleniny. na zapíjení nejlépe čistá voda.

MUDr. Věra Rajchlová
MUDr. Věra Rajchlová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: MUDr. Věra Rajchlová - praktický lékař pro děti a dorost

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pravidelný pohyb chrání střeva
Články: Pravidelný pohyb chrání střeva
Pravidelným provozováním...
Po menopauze hrozí infarkt. Pomůže hormonální léčba?
Články: Po menopauze hrozí infarkt. Pomůže hormonální léčba?
Na srdeční onemocnění umírá...
Hormonální antikoncepce jako 100% ochrana před početím? NIKDY!
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
Víte, jaké jsou příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!
Články: Víte, jaké jsou příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!
Nečekejte, až vám lékař...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: