Odpověď

Po pádu z výšky v 7/2013 došlo u mne ke zlomeninám obou pat.Dodnes pořád přetrvávající hematom na levé noze.Diagnosy:fract osis calcanei joint deprresion,fract L1.Dodnes každé ráno bolestivost L1,mohu s tím něco dělat?Fractura srostlá,bez posunutí.DK po rehabilitaci 2 měsíce,bez výraznějšího efektu.Prosím o radu.Děkuji. Odpověď odborníka: Nepopsal jste způsob léčení, ani typ potíží. Zlomenina patních kostí a zvláště obou je závažnou zlomeninou, která sice život neohrožuje ale způsobí bolesti a zhoršení hybnosti nohy. Zálěží na rtg snímku, provedeném CT vyšetření, které by mělo být Podle všech skutečností se ortoped vyjádří jak dále. V úvahu přichází artrodéza t.j. znehybnění koubu pod hlezennou kostí, což toto spojení zpevní, znehybní, ale zbaví bolestí.l Předtím podle nálezu je možno zkusit i některé metody rehabilitace, ty však patrně nebudou mít trvalý účinek. Odpověď odborníkovi: Reaguji opět,byly voperovány K dráty 2x6,Na LDK Bohlerův úhel je nulový.PDK relativně bez potíží.Bolestivost LDK i po rehabilitaci pořád přetrvává.Samoléčba Dolgit gel 3x denně.Fract L1 bolestivost palpační každé ráno,fract byla zavřená,zapouzdřená,bez posunu.Léčba v nemocnici pouze klidem na lůžku,bez fixací.Děkuji za odpověď. V případě potřeby mohu dodat foto lékařské zprávy. Petr

Odpověď odborníka:

Pokud se zmiňujete o bolesti v oblasti L 1, tedy první bederní obratel, opětně záěží na typu zlomeniny, pokud se jedná o ztlačení těla obratle jako o nejčastější zlomeninu, je třeba posouzení ortopeda, který se zabývá poraněním a onemocněním pateře. K upřesnění nálezu bude zapotřebí provést vyšetření přesnější a to magnetickou rezonancí, která diagnozu případných potíží upřesní. Konservativní léčba, pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci s následnou lázeňskou léčbou přináší často podstatné zlepšení až úpravu stavu. Pokud by se jednalo o závažnější postižení obratle s porucou osy pateře je na místě fixační ortopedická operace, která dlahou porušený obratel fixuje a částečně napřímí. V úvahu ještě přicházejí další metody, popis kterých by již přesáhl charakter a rozsah této odpovědi. Obraťte se v tom smyslu na svého ortopeda s žádostí o vyšetření na specializovaném pracovišti, nejlépe na ortopedické klinice.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: