Odřená pata sklouznutí na schodech

Dobrý den, před dvěma dny jsem šla ze schodů a odřela jsem si patu o spodní hranu schodu. Ránu jsem tedy omyla a následně zalepila náplastí, později jsem použila mast Bepanthen na rychlejší hojení a přes noc nechávám ránu volně bez náplasti. Zdá se mi malé zlepšení, nicméně rána stále docela bolí při doteku a bojím se, že je v ní i hnis. K lékaři se mi zatím moc nechce, jednak proto, že se to třeba zlepší a jednak proto, že nevím co mám od lékaře očekávat - a proto se obracím na Vás. Předem děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Barboro. Obecně lze říci jen to, že pokud rána hnisá, vyžaduje odborné ošetření lékařem. Spekuloval bych o tom, jestli je povrchová. V takovém případě lze ránu omývat ve slabém roztoku desinfekce, například Betadine, a i s případnou mastí ideálně sterilně krýt a udržet v klidu. Jedná-li se o hlubší proces a hnisání v podkoží, neprodleně zajděte k lékaři. Čím větší problém, tím více budete mít ránu a okolí oteklé, více bolestivé, teplé a tuhé. V případě vážných komplikací se může přidat například ještě i teplota. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: