Odstranění dělohy a preventivně i vaječníků

Dobrý den, je mi 51 let a mnoho let se potýkám se silným krvácením a tedy i anemií. Nyní i zvětšování myomu v děloze a mírné zhoršení cytologie na děložním čípku, s kterým jsem byla již 2x na konizaci. Lékař mi doporučil odstranění dělohy, s čímž jsem se již smířila a asi je to řešení mých problémů. Navrhl mi ale i současně při operaci i odstranění vaječníků. S vaječníky jsem nikdy problém neměla a tak nevím, jestli to není zbytečné odstraňování zdravého orgánu. Navíc zřejmě ještě nějak fungují a jestli by to nebyl pro organizmus šok. Děkuji za odpověď Irena

Odpověď odborníka:

dobrý den, v 51 letech bych se přimlouval za odstranění i vaječníků. Jejich funkce stejně brzy vyhasne samovolně. Navíc zhoubné nádory vaječníků jsou naším největším strašákem, proto je vhodné je odstranit.

MUDr. Jakub Vykouk
MUDr. Jakub Vykouk

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Soukromá gynekologická ambulance Buštěhrad

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: