Odstranění dělohy a vaječníků

Ráda bych znala Váš názor: Je mi 48 let a po 3měsíčním silném menstr.krvácení musím na odstranění dělohy. Vaječníky jsou zdravé, ale bylo mi lékařem DOPORUČENO, abych si je dala odstranit také. Prý jejich funkce stejně brzy skončí a mohl by se časem na nich udělat nádor, takže by možná "hrozila" další operace. Ještě bych podotkla, že v rodině se tyto problémy neobjevily. Nevím tedy jak se rozhodnout, ale nechat si odebrat zatím stále funkční a zdravé vaječníky se mi nechce. Předem děkuji za Vaši odpověď. Ivana R.

Odpověď odborníka:

Na problematiku odstranění vaječníků současně při odstranění dělohy je více názorů. Vy jste ve věku, kdy vaječníky jsou funkční a zřejmě pár let ještě budou. Pokud nemáte rodinou zátěž ve smyslu rakoviny prsů či vaječníků, sama jste naprosto zdráva a při ultrazvukovém vyšetření jsou Vaše vaječníky normálního vzhledu - tak můj postoj je, že svým pacientkám současné odstranění vaječníků nedoporučuji. A to i za cenu, kdyby se někdy v budoucnu náhodou něco objevilo a druhá operace byla nutná. Při operaci, na kterou jste naplánována, lékař samozřejmě aktuální stav Vašich vaječníků zkontroluje. Pokud by tam nalezl něco nenormálního , co třeba předtím na ultrazvuku nebylo vidět, pak bych samozřejmě ošetření či odstranění takovéhoto vaječníku doporučil. Jak už jsem ale uvedl, názorů je více, toto je můj postoj. Pokud by Vám bylo více let a byla jste již po tzv. přechodu, pak bych odstranění volil.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+24 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: