Odstranění mandlí a rizika

  • Dotaz od: Polášková
  • Publikováno: 4.5.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den žiji v Rakousku a můj 3-letý syn je v péči tamních lékařů.Jeho velký problém je zvětšené krční mandle ,angína 3x ročně. Ošetřující lékařka doporučuje odstranění,ale až ve vyšším věku neboť u malého dítěte je údajně riziko pooperační s kterým se tak malé děti neumí vypořádat.Četla jsem ,že se provádí i odstranění laserem,ale nevím zda tímto způsobem je to vhodnější.Prosím o radu 1.od kolika let se provádí odstranění krčních mandlí. 2.Je zkutečně riziko pooperační 3.Je lepší odstranění krč.mandlí laserem. děkuji za odpověď. J.P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, všeobecně se od odstranování krčních madlí ustupuje, pokud tedy nemyslíte mandle nosní....je v této oblasti mandliček několik. Jde o nahloučení lymfatické tkáně, která souvisí těsně s imunitou a proto se nedoporučuje v dětství do nich jakkoliv zasahovat - píši tedy o mandlích krčních (po straně jazyka, když se otevřou ůsta, jsou schovány za takovými oblouky a jejich onemocnění jsou angíny). Pokud jde o mandle nosní, ty se laserem odstranují běžněji, ale pouze tehdy, když způsobují velké problémy - huhňání, poruchy spánku a podobně. Důvěřujte tedy lékařům a pokud to půjde, raději mandle ponechejte na místě, imunita vašeho synka to velmi přivítá. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: