Odstranění nebo ponechání dlahy po reosteosynteze tříštivé fraktury klíční kosti

Dobrý den, prosím o Váš odborný názor. Rozhoduji se, zda si příští rok ponechat nebo znovu podstoupit narkozu a nechám vyndat dlahu po tříštivé zlomenině claviculy. Rehabilitační lékař se přiklání k variantě vyndání do 1 roka od operace a to s ohledem na můj věk (36), v nemocnici při kontrolách jsou u lékařů názory spíše neutrální. Můžu si prý ponechat i nemusím. Osobně bych si materiál nechal, jelikož mne vůbec nikterak na levé ruce neomezuje. Úraz se stal 25.8. Ještě večer jsem podstoupil intraosální fixaci drátem. Bohužel se u nás nevyužívá žádný materiál s ukotvením, takže jsem si vyzkoušel následně jak zastřihávání, tak i dorážení drátu zpět do kosti. Vše samozřejmě tak úspěšně, že mi 3.9. byla konečně přivrtána dlaha. 25.9. jsem s ní byl již schopen nastoupit do práce s drobnými omezení (nikoliv však už co se týká pohybu, pouze jen s ohledem na fázi hojení ve které jsem se nacházel). Ve 2. polovině října jsem již mohl s rukou bezbolestně "catcherovat" baseballové nadhozy, tedy radši zatím jen od kadeta. V této době byl pořízen RTG snímek (v příloze), hodnocen jako "lehce pokročilo peristoální hojení, postavení fixace nezměněné..." Na kolo se neodvažuji pouze z toho důvodu, že mne všichni lékaři pravidelně "děsili" počtem přelomených dlah, jenž ve své praxi zažili, dokud ještě nebyla kost zcela srostlá. Jelikož se pádům při cyklokrosu (bahno, listí a brzy již sníh) stejně nevyhnu ani při trénincích, nechci pokouštět štěstí a s tréninkem chci začít až v prosinci. 3 měsíce by měli stačit, ne? Nikdo mi ale neřekne, jakou neplechu by mohla následně udělat fixace při pádech na rameno, myšleno za rok, dva či více, pokud ji nenechám vyndat? Logicky mne napadá, že kost pak může prasknout snáze a to za, anebo před titanem a jak jí pak budou dávat znovu dohromady, když už budou šrouby s dlahou zarostlé, jsou nějaké precedenty??? Extrakci se chci vyhnout z důvodu narkozy, po výše zmíněných 2 operacích během 1 týdne, bylo tělo pěkně na "kaši" (virozy, spánkové deficity nic příjemného) a navíc znám i případ z mého okolí, kdy se vyndavání šroubů konkrétně u 2 vrutů nepovedlo a pacienta čekali zase další komplikace. Děkuji za Vaši analýzu.

Odpověď odborníka:

Pokud nebrání jiné, mně neznámé okolnosti, dlaha by se měla do 2 let od operace odstranit. Brání prostavění kosti, brání vytvoření nové architektoniky kosti, pokud není titanová znemožní v budoucnu provedení na příklad vyšetření magnetickou rezonancí. Pokud má pacient fixační dlahu do té doby nelze na kost pohlížet jako na zlomeninu plně zhojenou. Sportovat lze omezeně po 3 měsících, plně po 6 měsících, záleží na druhu sportu, plně po odstranění dlahy. Případné defekty v kosti , dutiny po fixačních šroubech se zacelí do 4 týdnů po odstranění šroubu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x