Odstraneni vejcovodu

Dobrý den.Je mi 27 let,před dvěma lety mi byl odebrán pravý vejcovod kvůli mimo.těh.Od té doby mě trápí bolest na levý straně jakoby vždy při ovulaci,ale ulz.mi byli zděleno ze jde o saktosalpings,ale po menstruaci se to vždy zlepší a i bez nálezu saktosalpingu a taky mi nejde do hlavy že vždy po vyšetření krve na zánět tak taky negativni.Před dvěma měsíci jsem podstoupila HSG vyšetření průchodnosti toho zbývajicího vej.a je neprůchodný.Lékař mi doporučil odstranění toho vejcovodu kvůli ivf to chápu,ale moc se mi do toho nechce když je to nezánětlivý a dost slýchávám jak se pak stává že přirozeně otěhotněli.I když je to s tím vejcovodem nejspíš špatný,tak přece je to taková moje naděje a nechce se mi o ní přijít.Moje otázka tedy zní.Doporučujete mi abych si ho nechat odstranit kvůli IVF i když je to bez nálezu zánětu?jen ty bolesti?Proč nebo z čeho se mi to děla vždy kolem té ovulace?Děkuji za odpověď s pozdravem pavla

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, špatná průchodnost vejcovodu samozřejmě neznamená úplnou nemožnost spont. otěhotnění, ale výrazně zvyšuje šanci na mimoděložní těhotenství. To je nejspíš i důvod, proč Vás lékaři směřují k odstranění poškozeného vejcovodu. Chronický saktosalpinx nemusí způsobovat zánětlivé obtíže a to ani v laboratorních testech. Já osobně si myslím, že by opravdu bylo lepší poškozený vejcovod odstranit, nebuete tím riskovat další mimodělložní těhotenství a cestou IVF zvýšíte šanci na těhotenství.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: