Odstranit mandli?

Dobry den.Chci se zeptat:syn 3,5let ma jit v kvetnu na odstr.nos.mandle.Nevim zda to ma podstoupit syn mel v 10mes.pichle ucho jinak ne,netrpi na rymu,nechrape,nehuhna proste zadne problemy,ktere doprovazi zvetsena nos.mandle.Trpi na obstrukcni bronchitidy a zapaly plic na alerg.nic prokazano presto nasazen aerius.ecobec,ventolin a bronchovayom.Vzdy skonci na JIP.Alergolog rikal ze je pravdepodobne astmatik.Nekde sem slysela ze astmatik nemuze na mandle co je na tom pravdy?Trpi li dite na vse co pisi muze to mit souvislost s mandli???Jsem zoufala.Je tyden zdrav a 3tydny nemoc.Letos jiz3 atb.opravdu mame jit na mandle?pomuze mu to?neuskodi???,,,,

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příliš zvětšená nosní mandle (pozn.v dětském věku je normální, že je tato lymfatická tkáň visící ze stropu nosohltanu zvětšená, jako reakce na seznamování se s škodlivinami pronikajícími do dýchacích cest) by působila problémy, které jste vyjmenovala, ale jejichž přítomnost však nepopisujete, a navíc by mohla zhoršit "odvětrávání" dýchacích cest a napomáhat tak k udržení se infekce v nich, včetně infekce v plicích. Myslím (s tím, že nevím, jaký konkrétní nález je v nosohltanu Vašeho syna), že by bylo velmi vhodné přínos odstranění mandle ještě důkladně rozvážit, možná i poradit se s jiným než ošetřujícím ORL lékařem (zajít za jiným ORL lékařem - pro rozhodnutí je nutné syna vyšetřit) a nechat si od ošetřujícího lékaře podrobně vysvětlit, jak souvisí synova nosní mandle s opakováním zánětů dýchacích cest (zejména pokud není chorobně zvětšená). Co se týče léků, nasazené léky nejsou jen proti alergii, pomáhají mírnit zánět v dýchacích cestách (aerius, ecobec), rozšiřují průdušky a tím zlepšují jejich větrání a čištění (ventolin) a pomáhají zvyšovat obranyschopnost proti nemocem dýchacích cest (bronchovaxom). Zda je syn astmatik nebo není, k tomu je nutné nejprve vyšetřit jeho plicní funkce (spirometrii, klidovou, případně zátěžovou + případně imunologické vyšetření; pozn.a i tak je otázka, jestli není jeho dušnost vždy jen reakcí na probíhající infekci, což zde nelze rozlišit). Jen podle příznaků se nelze orientovat.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: