Odstranit preventivně dělohu po menopauze?

Je mi 54 let a jsem 3 roky po menopauze. Nyní mi byla při preventivním vyšetření zjištěna cysta 3,5cm na pravém vaječníku. Po dalších vyšetřeních (odběry krve, ještě jeden ultrazvuk) budu řešit s lékařkou v nemocnici laparoskopické odstranění. Při té příležitosti je prý vhodné uvažovat při jednom zákroku o současném odstranění dělohy. Prosím o radu, zda je vhodné odstranění dělohy podstoupit, když děloha je klidná, dobře zavinutá, nic mne nebolí. Nebolí ani ta cysta. Mám obavy, aby odstraněním dělohy nedošlo k jiným obtížím, např. úniku moči.

Odpověď odborníka:

Většinou cysty do 5 cm se jen sledují a při zvětšení se uvažuje o operativním odstranění, pokud je nález na děloze zcela v normě nevidím důvod,proč by měla být odstraněna. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyhněte se zimním zlomeninám (nejen) výběrem správné obuvi
Články: Vyhněte se zimním zlomeninám (nejen) výběrem správné obuvi
S přicházející zimou stoupá...
Jízda na kole může být spojena s neplodností
Články: Jízda na kole může být spojena s neplodností
Studie zaměřená na jízdu na...
Salmonelóza
Články: Salmonelóza
Salmonelóza je infekční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Možné vedlejší účinky očkování proti chřipce
Články: Možné vedlejší účinky očkování proti chřipce
Očkovací látky proti...
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: