Ohss po ivf

Dobrý den, prosím o názor. Již 5 let se snažím otěhotnět,mám PCO, anovulační cykly a jen jeden vejcovod. Již jsem podstoupila IVF bez ET(silné ohss) a 6x KET, 1 x SP. Imuno vyšetření v pořádku. Manželův spermio v pořádku. Jaký postup by jste doporučili v mém případě ? S dalšího IVF mám v celku obavu aby ch neměla zase ohss. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Emo, na výsledek celého IVF, ale také projevy OHSS, může mít vliv špatně provedená stimulace. Během stimulace je třeba provádět pravidelné kontroly nejen UTZ, ale také odběry krve a zjišťovat aktuální hladinu hormonů. Tyto kontroly by během stimulace měly proběhnout 3-4x. Stimulace by také měla trvat min. 11 dní, tedy odběr vajíček nejdříve 13. den stimulace. Jako prevenci hyperstimulace podáváme ihned po odběru vajíček hydrokortison a podle potřeby ještě i v následujících dnech. Tím se projevy OHSS výrazně sníží. Dále před jakoukoliv léčbou provádíme vyšetření hormonálního profilu včetně hormonů štítné žlázy, reprodukční imunologie, vyloučení celiakie, infekcí, endometriózy, u partnera kromě základního spermiogramu i tzv. funkční testy spermií, zejména test integrity DNA (více se můžete dočíst zde http://www.sanatoriumhelios.cz/funkcni-testy-spermii). Ve vašem případě by bylo vhodné doplnit také genetickou poradnu a genetické vyšetření. Je také třeba si uvědomit, že různá centra mají různé výsledky, které se mohou lišit až násobně. Používají jiné metody, jiné stimulační protokoly, jiné přístroje, jinak pracuje embryologická laboratoř...to vše má na výsledek vliv. Ve vašem případě bych také zvážil v dalším cyklu PGS - genetické vyšetření embryí před použitím. Více se můžete dočíst zde http://www.sanatoriumhelios.cz/pgd, http://www.sanatoriumhelios.cz/array-cgh, http://www.sanatoriumhelios.cz/analyza-vysledku-metoda-acgh. Pokud máte zájem, můžu vám nabídnout nezávaznou a bezplatnou konzultaci v mé ambulanci. Objednání je možné na tel. 549 523 258. S pozdravem prim MUDr Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: