Ojedinělý epileptický záchvat

Dobrý den pane doktore, Chtěl bych se poradit se svým problémem. V 36 ti letech (100 kg) jsem ze spánku v cca 4 hodiny ráno prodělat první GM. Celé události předcházela před 14 dny operace epikondilitydy. Byl jsem z operace a jejího výsledku ve stresu, jelikož mi před lety na druhé ruce nedopadla dobře a musela být reoperace a následně jsem získal Sudeckův syndrom který nebyl 3 měsíce rozpoznán. Naštěstí se tehdy ruka podařila vyléčit a opět jsem mohl začít posilovat. Tím jsem si bohužel poškodil i druhou ruku která tedy byla nyní operována. Vlivem stresu jsem tedy 14 dní po operaci užíval ve velké míře alkohol cca 1,5 litru vína, denně cca v průběhu 9ti dní, dále 3x 0,5 l tvrdého v průběhu dalších dní a 2 dny jsem pil pivo. Jinak alkohol nepiji pravidelně, jen příležitostně a raději vůbec, kvůli posilovně. První 3 dny i prášky na bolest tramal 100 mg celkem asi 6x.Nyní jsem se rozhodl už nepít a začít zase se zdravou životosprávou. 2 dny na to jsem prodělal onen GM. Čili se domnívám, že se jednalo o reakci na vysazení po několika denním alkoholovém excesu. V takovéto míře jsem alkohol nikdy nepil. Volána ZZS. V nemocnici neurologicky bez deficitu, CT bez nálezu, EEG dělané druhý den dopoledne v normě. Dg. st. po priomoepiparoxysmu etiologie v.s. exotoxická při abuzu alkoholu v posledních dnech. Dle sdělení lékařky by se při abstinenci jež neměl stav opakovat. Za týden jdu na 24 hod video EEG. Chtěl bych co mohu od vyšetření očekávat pakliže bude bez nálezu a celkově na prognózu opakování, resp. za jak dlouhou dobu si budu moci říci, že už by se stav neměl opakovat a budu patřit do té skupiny 5% lidí, kteří za život prodělají epi záchvat. Samo sebou si uvědomuji neuváženost nezřízeného pití v těch 14 dnech. Proto jsem od teď doživotní abstinent. Dále by mě zajímala režimová opatření co se týká nočních směn, pakliže se záchvat nebude opakovat. Zda by po nějakém čase byli možné. A na dodržování dalších režimových opatření (ŘP, práce ve výškách a pod.) Děkuji za odpověď na můj obšírný dotaz.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. EEG může odhalit jakousi zvýšenou pohotovost mozku k epileptickému výboji, pak je pravděpodobnost opakování záchvatu o něco vyšší, ale stejně tak negativní nález na EEG nevylučuje možnost dalšího záchvatu. Tedy prognozovat dle EEG a jednoho záchvatu přesně nelze. Jen mým odhadem, jednalo se o provokovaný záchvat a tedy prognoza by měla být dobrá. Pokud se jde o jediný epileptický záchvat kdy nebyla nasazena léčba, pak režimová opatření včetně zákazu řízení trvají 6 měsíců. Pěkný den

MUDr. Radim Chutný
MUDr. Radim Chutný

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie Oramus s.r.o. Ostrava

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: