Oligoklonální pásy v likvoru

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Několik let jsem léčena s alergiemi - roztoči, zvířecí epitelie, pyly, traviny, astma bronchiale, dříve i snížená imunita buň. typu. V posledních 2 letech paradoxně lab. výsledky imunity v normě. Ale právě ty 2 roky jsem s frekvencí cca 1,5-2 měsíců nemocná, vždy zelená rýma, kašel se zeleným hlenem, bolesti v krku, subfebrilie až febrilie, téměř nikdy se léčba neobešla bez ATB, i tak trvalo cca 3 týdny-měsíc, než jsem byla zdravá. Před nedávnem jsem byla hospitalizována na infekční klinice pro podezření zánětu CNS, provedena LP, likvor nezánětlivý, ale v likvoru i v séru 5 oligoklonálních pásů. Oligocytonární nález. Cytologický zánět t.č. neprokázán. Test na borelizu metodou ELISA IgM pozitivní, WB negativní, IgM 2,80, prý dávalo falešně pozitivní výsledek Elisa. Hospitalizaci předcházela ATB léčba 8 dnů Zinnat 500 mg a 12 hod, následně Ciphin 8 dnů 250 mg a 12 hod, i přes léčbu ATB horečky, případně subfebrilie min. 37,7°C, ukrutné bolesti hlavy, třes, závratě, slabost, bolest kloubů a svalů. Na RTG PND před hospitalizací nástěnné slizniční lemy maxilárních sinů 7 mm - sinusitis maxilaris bilat. V den hospitalizace po cca 16 dnech ATB léčby CRP 54. Nasadili ATB Klacid na 14 dnů 500 mg a 12 hod. Provedeno ORL vyšetření, RTG plic, srdce, PND - opět slizniční lemy, sinusitis maxilaris. Dále MRI - nález v normě. Ve zprávě doporučení cefaleu řešit na neurologii, kde i sledovat dále. Kontroly ORL, alergo - imuno. Ve zprávě je napsáno, že oligoklonální pásy mohou předcházet manifestaci nějakého systémového onemocnění. Z hlediska ORL nyní lékař doporučuje sanaci HCD v první fázi min. kyretáží nosohltanu (cca 3/4 roku zmnožení a nahromadění lymf. tkáně v nosohltanu). Prosím o radu, nevím, co by ty oligoklonální pásy mohly znamenat, jaká lab. vyšetření případně nechat udělat atd. Co např. vyšetření na boreliozu /WB/ nemůže být falešně negativní když co cca 2 měsíce beru nějaká ATB na záněty HCD a bronchitidy? Při nich se mi také horší astma - léčba mimo jiné Medrolem. Únava a bolesti hlavy přetrvávají, naštěstí horečky ustoupily, nyní jsem týden bez ATB. Prosím o radu a děkuji za pomoc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě bych vám navrhovala navštívit dobrého neurologa, tento termín může, ale nemusí znamenat přítomnost systémového onemocnění a to konkrétně roztroušené sklerosy - RS (ale také jiných autoimunitních neurologických onemocnění - je potřeba je podrobnějším vyšetřením vyloučit). Pokud pacient přijde na dovyšetření RS včas, i když se diagnosa potvrdí, dostane velmi ůčinné léky, je potom je sledován v centru pro RS - může žít velmi dlouhý a kvalitní život. Proto, prosím, vyšetření neodddalujte, dostane se vám doplnkových vyš.metod, jde hlavně o NMR .Vím, že jste je již měla, ale opakování je někdy vhodné, protože stav se může podstaně měnit (více info o vyšetření : http://www.ulekare.cz/clanek/magneticka-rezonance-1019?search=resonance&from=0, která RS potvrdí nebo vyvrátí). Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: