Oligoklonální pásy v mozkomíšním moku

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Dělali mi lumbální punkci a ve výsledku mám pozitivní oligoklon.pásy typ 4. Neurolog mi řekl, že o roztroušenou sklerózu se nejedná protože jsou pásy v séru a do mozkom.moku přestoupily sekundárně. Obvodní lékař je ale toho názoru,že lepší bude provést MR mozku. Typické příznaky jako je porucha zraku nebo brnění končetin nemám. Mám bolesti hrudníku a levé horní končetiny a bolí mě hrudník při kýchání a kašli. Nevím zda si dělat obavy nebo ne.Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní/slečno Danielo. Jak vidno z dotazu, obavy si, s prominutím, již děláte, zřejmě ale zbytečně, pokud Vám jde hlavně o vyloučení roztroušené sklerosy - Vámi popsané potíže by byly velmi netypické a uvedený nález v LP pro tuto dg. rovněž nesvědčí. Nepíšete, co Vám neurolog k příčině Vašich potíží tedy řekl (kromě toho, že nejde o RS) a co si o tom myslí Váš praktik - je-li z nějakého důvodu toho názoru, že je třeba udělat MRI, pak je třeba, aby o tom sám jednal s neurologem, který Vás viděl.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: