Oligozoospermie a erektilní disfunkce

Dobrý den, cca 3 roky trpím erektilní disfunkcí a sníženým libidem. Prozatím řešeno sidenafilem. Hormonální nález: FSH, LH, prolaktin, celk.testosteron v normálu, SHBG zvýšené, volný testosteron snížený. Na sonu pohl. orgánů vše v pořádku. Co hůř, sperimogram prokázal silnou oligozoospermii (1,5mil/ml) a objem ejakulátu 0,5ml, ostatní parametry v pořádku. Prozatimní diagnóza je rezistence cílových tkání na androgeny nebo sekundární hypogonadismus s pozdním nástupem. K čermu se příkláníte a jaký byste doporučoval postup? Předběžně mi byl předepsan antiestrogen bez znalosti hodnot estrogenu a bez genetického vyšetření.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, takové případy spadají do kompetence androloga a endokrinologa. Podrobnější vyšetřování bych indikoval, pokud byste se snažil o rodinu - genetické vyšetření a biopsie varlat. Jinak není důvod. Antiestrogen má význam i při vyšším SHBG a při obezitě, takže léčba je správná.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x