Omdlení

Moje matka (54, léčena na vysoký tlak, snížená funkce štítné žlázy) po probuzení měla pocit horka a trochu se jí motala hlava. Zanedlouho na to náhle omdlela, v sedě spadla ze židle. Momentálně prochází nachlazením. Po cca 30 sekundách se probrala, naměřili jsme jí tlak cca 81/45 (puls 45). Nic jí nebolelo, žádné zranění. Začala se cítit lépe, i když byla trochu slabá. Volali jsme 155, pán si s ní promluvil a šla si lehnout zpět do postele. Nyní se cítí mnohem lépe (vzhledem k nachlazení), tlak 115/60 (puls 78). Vím, že omdlení může mít mnoho příčin, proto jsem se chtěla poradit, jaká vyšetření by měla podstoupit? Mohlo by omdlení nějak souviset s klimakteriem a současným nachlazením? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den- vážím si Vaší péče o relativně mladou maminku!! Určitě by měla navštívit svého praktického lékaře a popsat mu situaci- tak skvěle,jako jste to zvládli pro poradnu.. Praktický lékař je schopen provést tzv. diferenciální diagnosu stavu, který se označuje jako synkopa. Maminku vyšetří, pravděpodobně se zaměří také na oblast srdeční funkce /Vámi naměřené hodnoty nízkého tlaku a zároveň pomalé tepové frekvence to "vyžadují"./ Myslím, že můžete plně důvěřovat dalšímu postupu ošetřujícího lékaře, určitě zváží všechny podstatné eventuality.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x