Omdlévání při darování krve

Dobrý den, 6 let jsem dárkyní krve, ale minulý rok mi byla zjištěna nedomykavost srdeční chlopně. V průběhu roku jsem stále chodila darovat krev, ale 2x jsem při odběru omdlela, a tak už mám strach darovat krev, přičemž bych stále ještě chtěla. Má mé omdlévání při odběrech souvislost se zjištěnou nedomykavostí srdeční chlopně? Škodím si tím? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepíšete, jak závažný stupeň nedomykavosti srdeční chlopně (a které) Vám byl zjištěn, proč jste byla na echokardiografické vyšetření odeslána ani zda máte nějaké příznaky, které by byly chlopenní nedomykavostí vyvolány. Pokud Vám nezakázali dárcovství krve, nejedná se zřejmě o těžkou formu vady. Domnívám se, že Vaše kolapsové stavy po odběru krve nejsou způsobeny chlopenní nedomykavostí (nepíši vadou, protože minimální nedomykavost srdečních chlopní lze na moderních citlivých ultrazvukových přístrojích zjistit u většiny jinak zdravých osob). Darovat krev za cenu následného kolapsu nepovažuji za únosné. Zkuste však konzultovat personál transfuzní stanice, zda někde neděláte před odběrem chybu - např. zda máte dostatek tekutin, nejdete na odběr vyčerpaná (např. po noční směně). S pozdravem MIchal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

Poradna uLékaře.cz

Nepromeškejte správnou chvíli začít s účinnou léčbou a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: