Omezená pohyblivost ruky po odebrání krve

Dobrý den. Téměř před 2 týdny mi byla ráno odebrána krev (pravá ruka, levá strana), po ní jsem měla ihned modřinu. Nicméně, tentýž den mi byla asi o hodinu až dvě později brána krev i v nemocnici (byla zavedena kanyla (?)) a sestra trvala na tom, že to musí být pravá ruka. Násilně mi ji natáhla (na což následovala nesmírná bolest) a vpich šel do pravé strany (poté bez modřiny). Ještě ten den jsem s rukou nemohla téměř hnout, byla oproti levé namodralá a chladnější. V tomto momentě mě trápí nezlepšující se stav - ruku nemůžu v oblasti lokte plně napnout, působí to, jako kdyby to dál nebylo fyzicky možné. Bolest se dostavuje při jakékoliv fyzické námaze. Občas se bez okolních vlivů projevuje v oblasti směrem k předloktí a paži. Nyní bez modřin, co jsem byla u doktorky, bolí na dotek místo poblíž prvního vpichu, zhruba uprostřed, v "jamce". Zatím mi doporučila oblast mazat gelem Veral Neo 1%, ale neřekla mi, o jaký případný problém se může jednat a čím byl zapříčiněn. Jak dlouho potrvá, než problém ustane? O co se pravděpodobně jedná? Jak s rukou (ne)zacházet, aby se stav zlepšil co nejdříve? Děkuji Vám mockrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vhodné vyšetření na rehabilitaci, pohybová léčba a fyzikální terapie Předtím řádné vyšetření, zhodnocení krevního zásobení, citlivosti prstů horní končetiny. Může se jednat nejen o drobný krevní výron, ale i narušení povrchního kožního nervu. Nutno říci, že takové stavy se dějí, sestra pokud opakovaně musí zavést kanylu ne vždy se jí kanyla podaří zavést zcela snadno.. Uvedený gel je vhodný, k tomu 5 x denně na 10 min. chladný obklad, předloktí a ruku zvolna rozcvičovat a používat. Jinak podle vyšetření lékaře.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: