Omezení léků na astma

Dobrý den, Rozhodl jsem se po přibližně jednom roce závislostního užívání vysadit nosní spreje (Olynth) a omezit používání úlevového léku proti astmatu (Ventolin). S abstinencí jsem začal minulý čtvrtek od rána a kromě očekávaných příznaků (dušnost, bolest nosních dutin, téměř nemožnost dýchat nosem a neschopnost soustředění) mám od dalšího dne ráno (tj. od minulého pátku) i příznaky podobné chřipce - bolesti zejména hlavy, v krku, za krkem a na plicích, celková slabost, únava, zahleněnost nosních dutin, občas kašel. Zároveň dušnost ani otok nosní sliznice se zatím nezdá, že by příliš ustupovaly (je to sice lepší, než první den, ale zatím pořád musím dýchat ústy), bolest v nosních dutinách neustupuje vůbec. Kromě astma bronchiale trpím na polypy nosní sliznice, které občas způsobují bolest při rýmě, ale dýchaní nosem předtím neznemožňovaly. Preventivně užívám několik posledních let každodenně léky Cezera, Singulair, Asmanex a Nasonex, u posledních dvou přípravků jsem nedávno zvýšil dávkování z 1x denně na 2x denně. Také jsem předchozích 5 dní užíval Sinupret Forte (4 tablety denně). Na bolest posledních několik dní užívám Ibalbin Rapid 400mg (2x denně). Nezdá se mi, že by v této dávce příliš zabíral, ale vyšší dávky si nemohu dovolit kvůli přílišné únavě jako vedlejšímu efektu. Měl bych následující dotazy: 1) Jak dlouho může v mém případě ještě trvat, než odezní abstinenční příznaky po vysazení dekongestantů do té míry, že bude možné opět dýchat nosem? 2) Jsou "chřipkové" příznaky za těchto okolností normálním jevem, nebo je pravděpodobnější, že jsem se nešťastnou náhodou ve stejnou chvíli nakazil? Četl jsem, že podobné příznaky mají kuřáci, pokud kouřit přestanou, ale nečetl jsem o tom v souvislosti s vysazením dekongestantů. Je možné to zmírnit? Nemohu si teď dovolit být dlouho nemocný. 3) Kdy můžu očekávat zlepšení dušnosti tak, abych nemusel užívat Ventolin mimo pohybovou aktivitu? Dříve jsem jej užíval pouze před pohybem, v posledních měsících se dušnost postupně zhoršovala. Je možné, že to bylo právě následkem nadužívání nosních sprejů (během posledních týdnů už téměř nezabíraly, musel jsem používat dvojitou dávku každé 2 hodiny a vždy brzy na to i Ventolin, nepříjemným vedlejším účinkem byl neustále vysoký tlak a puls a poslední dobou i bolesti hlavy a v nose, možná následkem poškození sliznice), nebo je pravděpodobnější jiná příčina? Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

dobrý den, dekongestiva je vhodné vysazovat postupně, po poradě s ORL specialistou, ideálně nejprve jednu poté druhou nosní dírku, zároveň nevysazovat jak ventolin tak olynth (pokud se nechcete udusit) chřipkové příznaky mohou být znakem obojího - jak vysazení, tak infektu, tak exacerbace astmatu/alergie - dost nešťastné je začít léky vysazovat v pylové sezoně. Ibalgin Vám v tomto případě rozhodně na příznaky nezabere. Pokud trváte na vysazení všeho hned, používejte pravidelně 3x denně aspoň konvičku do nosu a v mezidobí ještě stříkat mořskou vodu. Na třetí otázku nedokážu odpovědět, minimálně 1-2 měsíce to bude chtít vyčkat odeznění reakce na vysazení olyntu, pak lze uvažovat o tom ventolinu (kdy ano, kde ne, jaká dlouhodobá medikace na to astma) - toto pak řešit poradou s alergologem.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: