Onemocnění krční páteře

Dobry den pane doktore chtěla bych se zeptat jestli by jste mi mohl přiblížit trochu co znamená muj nález .dle NMR osteofyty prominující do neuroforamin C4/5 C5/6.Marodím už rok zatím jsem absolvovala elektroléčbu ale ta nepomáhá bylo mi po ní ještě huř muj ortopéd mi dnes řekl že podle výsledku je to k operaci zatím mi dal léky na šest tydnu pro odstranění otoku děkuji

Odpověď odborníka:

Bohužel moc asi neporadím. Dle popisu těžko soudit, je to pouze jedna stránka problému. Osteofyty, výrůstky do oblasti otvorů v obratlech, kde jsou přítomny nervy, vycházející z míchy, může být věc závažná a nutná operovat. Pokud ale neurolog vyčkává, "až bude odstraněn otok", pak tato prognóza, výhled operace nemusí být vůbec jistý. Konkrétní rozhodnutí má ale v rukou neurolog, je to specialista na tato rozhodnutí. Je li přítomen otok v oblasti tísnění nervů, pak jedná zcela správně. Je li však někde mimo tuto oblast, pak by bylo možno léčit aktivní fyzioterapií. To, co jste absolvovala je dobrá pomoc na uklidnění svalů, na mizení otoků, ale není to cílená léčba. Tu může provádět pouze zkušený fyzioterapeut, který pracuje ve spolupráci( přímé, ne na dálku) s lékařem, případně lékař, který se aktivní fyzioterapii věnuje( tzn. dělá moji práci, odkaz však na nikoho neznám, pouze fyzioterapeut Prof. Kolář pracuje podobně) Bez znalosti symptomatologie, bez klinickév´ho vyšetření jsou však tyto moje úvahy pouze plané. Musel bych vidět.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: