Onemocnění srdce a vhodná léčba

Můžete mi prosím zodpovědět na tyto dotazy : - muž 68 let, bývalý sportovec, nyní v důchodu, občas konzumuje podle mého větší množství alkoholu /2-4x do měsíce, převážně víno /, 178cm/85kg - během života se na nic vážného neléčil, měl několik vážnějších úrazů - asi před 8 lety se u něho objevily srdeční potíže, fibrilace, byl léčen elektrickým výbojem, ale neúspěšně - v současnosti užívá : 1/ 1 x Warfarin Orion 3mg obden 1x Warfarin Orion 5mg obden 2/ 1xTritace 5mg 3/ 2x1 Betaloc zok 100mg Je tato kombinace léků správná? Co se stane, když si občas sníží dávku na 1xBetaloc zok 100mg? Je možné, že některý z těchto léků nebo jejich kombinace způsobuje : 1/ nadměrné pocení /před užíváním se potil minimálně/ - jak ho odstranit nebo zmírnit 2/ bolesti a křeče dolních končetin - jak je odstranit nebo zmírnit 3/ impotenci - jak ji odstranit nebo alespoň částečně eliminovat 4/ kolik množství alkoholu je ještě přiměřené pro tohoto člověka Děkuji

Odpověď odborníka:

Kombinace léků je zcela standartní. Snížení dávky Betaloc ZOK může způsobit zrychlení srdeční frekvence, která je nežádoucí. Zvýšené pocení a křeče dolních končetin nejsou časté nežádoucí účinky těchto léků, jde spíše o nějaký jiný problém. Betaloc ZOK patří do skupiny betablokátorů, nežádoucí účinek betablokátorů je erektilní dysfunkce až impotence. Je vhodné se poradit s ošetřujícím kardiologem, zda- li se dávka může snížit nebo nahradit jiným lékem. V některých případech dojde k impotenci při onemocnění srdce a cév, poté jde o nezvratný proces. Žádné množství alkoholu není vhodné ani bezpečné.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: