Onemocnění štítné žlázy

Dobry den, mam hypofunkci stitne zlazy. Beru euthyrox davku 25/den. Chtela bych se zeptat na par nejasnosti. Dnes jsem byla sve lekarky na odberech a pote me poslali na sono, k nekomu jinemu.. kde mi zjistili, ze se moje stitna zlaza zmensila za uplynuly rok o polovinu. Lekar mi vysvetloval ze norma velikosti laloku u zeny je asi 8 jednotek (nevim presne jake jednotky). Ja mela v roce 2015 velikost 6 a nyni 2.9 .. Rekl mi ze mi asi doktorka zvysi davku leku a ze mam autoimunitni zlazu, ze se nejspis bude nadale zmensovat. Do dalsi kontroly jsem neklidna proto se chci zeptat, co si o tom myslite, jestli navyseni leku ustali zlazu a nebude se nadale zmensovat a pokud vymizi tak jestli se da s tim zit, jake je omezeni apod. Predem dekuji za odpoved, pekny den

Odpověď odborníka:

Dobrý den Autoimunitní zánět (tj zánět kde vlastní protilátky napadají štítnou žlázu) opravdu může v čase vést k její jizvovatěni a zmenšení. Navýšení léků za kontroly hladin hormonů může zánět utlumit ale né vždy. I kdyby jste v čase přišla o podstatnou část tkáně štítné žlázy dá se s tím žít jenom budete potřebovat vyšší dávky léků s pozdravem

MUDr. Branislav Holman
MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní ambulance, Praha 3

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: