Onemocnění štítné žlázy

Vážený pane doktore, doktorko, je mi 29 let, jsem diabetička 1. typu a 2 roky po operaci štítné žlázy. Před otěhotněním byla moje diagnóza E063 Autoimunní thyreoiditis a užívala jsem Euthyrox 50 1tabl. asi 2 roky a vážila jsem 55 kg. Během těhotenství jsem neužívala žádné léky, protože moje hodnoty byly dobré. 5 měsíců po porodu jsem musela přestat kojit a diagnóza se změnila na E 050 Tyreotoxikóza s difúz. strumou, užívala jsem Propycil a Vasocardin 50 na kompenzaci hormonů a pro přípravu na pozdější operaci, kterou jsem podstoupila před dvěma lety. Nyní mám diagnózu E890 Hypotyreóza po oper. a j. zákr. a užívám Euthyrox 150 1krát denně. Po operaci ( 2 roky ) jsem pořád stejně unavená, padají mi vlasy, potím se ještě více než před operací na celém těle a přibrala jsem 9 kg. Užívala jsem už Euthyrox 125, ale hodnoty TSH a FT4 byly nízké ( asi půl roku 11/07-4/08 ), takže mám znovu Euth. 150. Když jsem brala Euth. 125, můj HBA1 byl vyšší 9,5% a co mám zpět Euth. 150, HBA1 jde dolů, nyní 8,4% ( mývám okolo 7 až 8% ). Je možné aby mi Euthyrox zhoršoval diabetes? Neměl by mi lékař předepsat jinné léky na štítnou žlázu? Je únava, pocení, pomalé myšlení, špatné soustředění atd. spojeno s Euthyroxem? Děkuji za odpovědi. S pozdravem Andrea

Odpověď odborníka:

Funkce štítné žlázy a diabetes se samozřejmě mohou ovlivňovat, obojí se týká metabolismu. Váš diabetolog by měl znát hodnoty štítné žlázy a naopak, lékaři by měli spolupracovat. Vaše subjektivní obtíže odpovídají stavům při snížené funkci štítné žlázy, nemyslím si, že by byly vyvolané přímo Euthyroxem.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: