Onemocnění štítné žlázy

Z usg mám závěr suprasternální uzlovitá struma štítné žlázy.Do pr.laloku š.ž. se zobrazuje ostře ohraničený hypoechogenní útvar vel:19x22x38mm.V blízkosti isthmu podobný vel.7mm.V l.laloku štítné žlázy je také ostře ohr.útvar vel 9x24x18mm. Pravý lalok měří 21x24x62mm. Levý lalok měří 13x14x43mm. Bude prosím nutný chr.zákrok?Zatím mě dr.ničím neléčí jen sleduje nejsem sledována na endokrinologii pouze obvodní dr.Prý mám mít víc jodu.Opravdu to stačí?Děkuji za radu K.

Odpověď odborníka:

S tímto nálezem byste měla být odeslána k endokrinologovi. Tady nestačí sledování - při velikosti nalezených uzlů bude nutné minimálně udělat cytologické vyšetření, vzhledem k mladému věku (uzly mají čas růst) bych se možná klonila také k operaci. Co se týče konzervativní léčby, jod by možná pomoct mohl, ale podle hladin hormonů štítné žlázy v krvi by bylo spíše vhodné nasadit hormony štítnice, které mají větší šanci velikost uzlů ovlivnit. Navíc byste měla mít vyšetřené také protilátky proti štítné žláze a parametry vápníkového metabolizmu.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: