Opakovaná angíny

Dobrý den, je mi 18 let. Od konce roku 2014 trpím každé dva a u půl měsíce (je to takhle přesné) angínou. Začlo to když mi dermatoložka předepsala antibiotika na akné, které jsem později brala ještě dvakrát. Angínu jsem chytla dokonce i při braní antibiotik na akné. Angína se projevuje vysokými horečkami (nad 38°C), napuchlým hrdlem, bílými fleky na mandlích, obtížné schopnosti mluvit, polykat. Tyhle problémy trvají až to teď, července 2016, kdy mám angínu již asi po deváté. V květnu 2016 se u mě objevil dokonce i dishydroitický ekzém. (nevím pokud je nějaká souvislost, ale do prvních antibiotik na akné jsem neměla žádné zdravotní problémy a žádné ekzémy) Takže dohromady za tyhle dva roky beru 14. antibiotika (jednou jsem měla i zánět močového měchýře). Mojí doktorce se to očividně nejeví jako žádný problém, nedělá mi žádné testy, pouze koukne do krku a píše antibiotika. Až po téhle angíně mě pošle na imunologii. Jediné léky které pravidelně beru je antikoncepce. Snažím se držet životosprávu, jíst hodně zeleniny a ovoce, ale je pravda že maso a mléčné výrobky moc nejim, přijde mi že to má špatný dopad na moje akné. Dále jsem se začala sprchovat vlažnou vodou, a sportuji i mnohem více. Jenže po každé angíně mam opět zákaz 14 sportovat. Je pravda že můj psychiský stav na tom neni příliš dobře. Chtěla jsem se zeptat, jaký dopad tenhle styl léčby může mít na můj organismus? Jak jinak by se to dalo vyléčit, kromě vytrhnutí mandlí a co může být příčinou? Což mi přijde jen jako potlačení příznaků jiného závažnějšího problému. Nebo co homeopatika či čínský lékař? Jsem i pro všechny alternativní léčby. Od známých jsem slyšela například že bacilonosič byl děda, a stačilo jen vyléčit dědu. Nebo jinde že opakované angíny jsou projevem špatného trávení a špatné sliznice. Prosím o váš názor. Předem děkuji moc za odpověď. Jsem už z toho zoufalá.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučovala bych imunologické vyšetření, dle výsledků vyšetření by se pak zvolili postup imunomodulační terapie. Při bolestech v krku by bylo vhodné antibiotika nasazovat cíleně, dle CRP a výsledků kultivací. Zvláště ve Vašem případě, kdy frekvence užívání antibiotik je tak častá.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: