Opakovaná bolest

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké vyšetření bych měla ještě podstoupit ? Blíží se to už k čtvrtému roku, kdy jsem podstoupila vyšetření u kardiologa. Měla jsem opakované bolesti na hrudi...tehdy mi dělali EKG, sono srdce, šlapání na kole, 24h Holtra, rtg srdce a plic.Na závěr mi lékař zdělil, že mám arytmii, která není nebezpečná, ale že jsem více vnímavá a citlivá a toto se léky neléčí, ale budu jednou ročně docházet na Holtra, protože prý i bezvýznamná arytmie by se měla kontrolovat. Takže léky neberu žádné a omezení také nemám žádná. Můj problém je ale v tom, že jsem snad na kardiologii často. Mám stále pocit (a poslední dobou je to častěji) že mě bolí srdce, pocit tlaku v oblasti srdce a to v jednom a tom samém místě. Někdy mám pocit,že v tom místě tlaku mi srdce přeskočí směrem nad levé prso. Tlaky a přeskakování cítím vždy jen na levé straně, nikdy tlaky nepociťuji uprostřed hrudi. Stále mám pocit, že je mé srdce slabé, někdy mám rychlejší tep a po odblokování páteře ustoupí. V lednu u jsem měla kontrolního Holtra a opět v pořádku, k žádnému zhoršení nedošlo. Před 14-dny jsem byla u lékaře opět...měla jsem pocit, že mě srdce bolí, píchá mě na jednom místě nebo mi to tam někdo svírá, mačká...lékař si natočil ekg, poslechl si mě, prohmatal nohy a páteř a řekl mi, že se nemám bát, že on je spokojený a já se nemám v ničem omezovat. A oblast ve které to cítím si mám mazat a masírovat. Potom ještě dodal, že si srdíčko tedy opět přeměří Holtrem a mám přijít v červenci.Problém ale je, že mám pocit, že je to horší....píchání sice odeznělo, ale stále cítím ten tlak v oblasti srdce a navíc se to táhne v oblasti levého prsa, klíční kosti a nabok levé strany krku. opět to není uprostřed hrudi, ale vlevo a někdy mi tam lehce přeskočí. Ale já už jsem naprosto zoufalá...mám pocit, že tyto potíže mám stále a nevím, zda mám zažádat o nové vyšetření, nebo podstoupit ještě nějaké speciálnější vyšetření a vzhledem k tomu, že jsem ještě nikdy nebyla u neurologa,tak navštívit jeho ? Nevím proč, ale mám strach,že mám onemocnení srdeční aorty, ale to by snad lékař poznal ? tyto stavy jsou strašně obtěžující a já na ně musím neustále myslet a už jsem z toho podrážděná. Chiropraktik mi řekl, že mám vystouplé lopatky a správně vyčnívat nemají...čož znamená, že mé zádové svalstvo je ochablé a levé rameno nedrží jak by mělo, sval je trošku spadlý, navíc mi tam při pohybu křupe,držení těla je také špatné (mám tendenci zvedat levé rameno aniž si to uvědomím ).Zkrátka držení těla není pro chiropraktika uspokojivé. Tak nevím zda to může mít souvislost s potížemy které mám. Stalo se mi nedávno, že jsem vytřela byt a po naklonění mi v oblasti levé klíční kosti začalo takové podivné chvění a cítila jsem se slabá a protože jsem byla tak vystrašená, že je to můj konec, tak jsem s vyšším tepem a bolestmi horních končetin (od ramen po lokty)skončila na pohotovosti...naměřili ekg, vzali krev a vše bylo v pořádku, dostala jsem Tramal na uvolnění a to bylo vše. V lednu jsem také byla u obvodní na preventivce a krevní obraz v pořádku...objevil se akorát nedostatek zinku. Problém je také v tom, že když jsem byla u kardiologa, tak mě nohy nebolely, pár dnů na to mě začaly bolet a do dvou dnů jsem dostala menstruaci a potom už bolest ustoupila.Ale měla jsem pocit, že nohy jsou strašně těžké a naplé, cítila jsem to od lýtka směrem dolů, ale oteklé nebyly. Zajímal by mne Váš názor, jaké vyšetření bych měla ještě podstoupit a zda je možné, abych měla onemocněné srdeční aorty, když cca 4 roky chodím ke kardiologovi na prohlídky ? A co může způsobovat svírání/tlak v okolí klíční kosti a přední levé strany krku (jen malé části) ?Také jsem se setkala s termínem dráždění nervů ? Omlouvám se za rozsáhlý popis, ale těch problémů je tolik, že nevím který vynechat a který ne,navíc už se děsím smam sebe, protože se bojím cokoli dělat, jít, usínat, protože můj strach z toho, že je to něco závažného je silnější.V posledních dnech si dávám takové dvacetiminutovky rychlejší chuze a během toho cítím sice ty tlaky, ale nemám pocit dušnosti nebo na omdlení. Děkuji za odpověď a čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, onemocnění aorty by kardiolog určitě poznal z dostupných vyšetření. Vaše potíže pravděpodobně nebudou od srdce, ale buď od páteře nebo od nervů. Někteří lidé velmi citlivě vnímají extrasystoly, nejsou nebezpečné, pouze nepříjemné. Někdy potíže, které popisujete mohou být od páteře nebo od mezižeberního svalu. Velkou roli může hrát i psychický stav, protože se tím stresujete a tím se to zhoršuje. Vyšetření u neurologa můžete podstoupit, ale pravděpodobně to nic nepřinese.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: