Opakovaná infrakce baze v. mtt bez dislokace

Dobrý den, v neděli jsem si při fotbalovém zápase přivodil již potřetí během posledního roku naštípnutí baze V. metatarsu. Poprvé se mi to stalo přesně před rokem (tedy v dubnu 2014), podruhé koncem října 2014 a potřetí nyní v dubnu 2015. Pokaždé jsem dodržoval předepsanou léčbu, která zahrnovala fixaci sádrou na 5-6 týdnů. Poté jsem nohu pomalu začal zatěžovat a s postupem času jsem přidával zátěž. Rentgenové snímky vždy ukazovaly již zcela zacelenou prasklinku v kosti. Po druhé zlomenině jsem byl v prosinci dokonce na rázové vlně, která měla odstranit zánět z této oblasti, jelikož jsem v noze neustále pociťoval něco jako tlak a trnutí. Po rázové vlně jsem měsíc rovněž užíval Wobenzym na lepší a rychlejší hojení. V lednu se stav nohy již zlepšoval, a tak jsem mohl opět začít s tréninkem. Počáteční bolístky měly pomalu vymizet a také, že ano. Někdy v únoru nebo březnu jsem již při fotbalu nepociťoval vůbec žádná omezení a vše bylo dva měsíce naprosto bez problému až do neděle, kdy se zranění přihodilo potřetí. Fotbal hraji závodně již od 5 let. Úraz se mi ve všech třech případech přihodil při rychlé změně směru pohybu a přenesení váhy na tuto část nohy, kdy jsem ucítil křupnutí. Ještě bych zmínil, že netrpím nadváhou a vážím 73 kg při 178 cm výšky. Za poslední rok jsem si tedy užil/užívám sádru a berle více než 4 měsíce. Kdybych skončil s fotbalem, tak bych s nohou asi problémy neměl, nicméně je mi 26 let a fotbal pro mě od malička hodně znamená, a tak se mi s ním končit nechce. Proto bych byl rád, kdyby se našlo nějaké řešení tohoto opakujícího se zranění. Chci se tedy zeptat, co může být příčinou opakujícího se naštípnutí této zánártní kůstky? Stravu mám pestrou s dostatkem vápníku a jiné zlomeniny jsem nikdy v životě neměl. Předem děkuji za Vaše rady a postřehy.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Možností je několik , kost nemusela být po předchozím úrazu zcela zhojena , je nutné doléčit ji, je neobvyklé , že se situace opakuje 3x. Další možností , je že máte vyrotované hlezno a přetěžujete zevní stranu nohy pak by mohly pomoci ortopedické vložky či úprava obuvi - doporučuji po zhojení ortopedické vyšetření

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: