Opakovana jednostranna bolest tonzily

Je mi 22 let, cely podzim i zimu jsem byla temer neustale nemocna,zdrava jsem byla tak tyden a pak hned infekce HDC.tento stav se opakuje jiz tak ctyri roky. Trikrat za tuto zimu jsem mela ATB na tezkou pharyngitidu. Ted me ale trapi spise to,ze jedna ma krcni mandle jhttp://www.svatebniagentka.cz/horni-menu/svatba-rady/jen-pro-budouci-zenichy/originalni-zasnuby/e stale,aniz bych byla nemocna,dvojnasobne vetsi nez druha. Obe jiz mam zvetsene a rozbrazdene po prodelanych infekcich. Minimalne kazdych 14 dni se mi objevi velmi kruta bolest prave te jedne velike mandle,kolikrat nemohu ani usnout. Jako by mi ji nekdo doslova trhal z krku. Tato bolest je vzdy jednostranna, bez teplot ci jinych potizi. Jsem k tomu navic neustale velmi unavena. Resila jsem to na ORL,tam tomu pani doktorka nevenovala pozornost, i u sve PL jsem to resila,nechsla udrlat Rtg dugin - bez nalezu, ster z krku - bez bakt.infekce, v odberech jsem mela jen malo zvysene CRP,asi 23,5. A zvysene leukocyty,myslim asi 12 000. Z toho jsem mela zvysene ale jen neutrofily,coz mi do obrazu vir.infekce tolik nezapada. Nevim si rady,neprijdou mi normalni me caste infrkce HDC a zaroven me nejvice trapi ona casta,nekdy velmi kruta,bolest a tlak jedne krcni tonzily. Studuji mediciny,tak se zkratka znepokojuji. Myslite,ze je tento stav normalni a skutecne jen vysledkem temer permanentnich viroz? Mockrat vam predem dekuji za odpoved!!!

Odpověď odborníka:

Aneto,
podle toho, co popisujete, byste byla mohla mít chronickou tonzilitidu, trvalá kolonizace tonzil by pak mohla být infekčním fokusem zodpovědným za opakované infekce horních cest dýchacích. Doporučil bych provést výtěry z tonzil v době bez obtíží i v době akutních obtíží, před nasazením ATB vždy nejprve mít výtěr, z laboratorních odběrů doplnit ASLO. Zánětlivé parametry, které jste napsala, nevylučují virový infekt, klidně mohou být i v těchto hodnotách. Pokud by výsledky všech vyšetření ukazovaly na chronickou tonzilitidu, pak by tonzilektomie mohla být řešením Vašich obtíží. V každém případě by asymetrie tonzil měla být sledována, i u mladých lidí může existovat např. lymfom tonzily, kde by asymetrie mohla být jedním z příznaků. Nicméně je potřeba říci, že tato příčina asymetrie je co do počtu s ostatními příčinami v podstatě raritní a tuto informaci berte spíše jako příspěvek k Vaše lékařskému vzdělávání. Hezký den.

MUDr. Michal Černý
MUDr. Michal Černý

Specializace: Ušní, nosní, krční

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: