Opakovaná luxace patelly

Dobrý den, je mi 14 let a v průběhu dvou let od první luxace se mi víc jak čtyřikrát "vypadlo" koleno. Tyhle potíže mě dost trápí a jsou mi nepříjemné. Ortoped mi řekl, že tu je možnost operace. Já jsem se ještě nerozhodla, zvažuji jestli bych se popřípadě po operaci mohla zase vrátit ke sportu (trénuji pravidelně volejbal) a za jak dlouho přibližně by to bylo? Taky jsem slyšela, že problémy se můžou vracet i po operaci? Rehabilitacemi a cvičením jsem si už prošla a zřejmě to nepomohlo. Co byste mi poradil? Mám jít na operaci? Taky jsem již byla informována, že takový zákrok se jmenuje artroskopie. Můžou se objevit nějaké větší komplikace při takové operaci? Vůbec nevím, co mám dělat. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Jistě vám pomohou rodiče a doporučí llékař. Opakovaná vykloubení čéšky jsou dána polohou čéšky,jejím tvarem, ne dosud vyvinutým hrbolem , kondylem, kosti stehenní a větší mobilitou, volností svalů a šlach. Jak dál je několik možností. Operativně se upravuje poloha čéšky nevelkou operací. Růstem se stav ještě dolaďuje a může dojít ke zlepšení až normalizaci stavu. Posílením svalového aparátu rehabilitací se rovněž stabilita čéšky zlepší. V neposlední řadě je možno užívat ortézu na namahavější činnosti. Záleží tedy na závažnosti anatomických změn a dolní části stehenní kosti v koleni. Poikud lze počkat je to jedno z řešení. Pokud je nález markantnější potom nevelký operační výkon s následnou rehabilitací. To vše by měl zhodnotit váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: