Opakovana luxacia jablcka

Dobry den. mam 32r a som den po cerstvom uraze (luxatio patellae so spontannou repoziciou/. Na chirurgii mi nalozili ortezu a odporucili klud.. Nakolko mi uz niekolko mesiacov v kolene pri chodzi v narocnom terene vrzga a vyklbenie som uz zazila aj 12r dozadu ale bez spontannej repozicie, odporucili mi MR a ortopedicke vysetrenie... Ortoped ma odbil, ze nemaju volne a objednal ma o niekolko tyzdnov... O ake poskodenie sa moze jednat? Mozem si zatial pomoct nejako aj sama? Koleno mam zatial opuchnute a bolave, ale dodrzujem kludovy rezim a chodim s barlami a co najmenej... Bojim sa, aby neslo o vaznejsie degenerativne meny, natrhnutia a podobne... Dakujem vopred za kazdu radu a odpoved.... Milka.

Odpověď odborníka:

Opakované vykloubení čéšky se stává u změny tvaru čéšky, hodnocení dle Wiberga, nebo poruše osy kost stehenní a bérec, kde čéška může posunuta více zevně. V současnosti doléčení vykloubení klidem do 3 týdnů s pomalou řízenou rehabilitací, pohybovou léčbou k posílení čtyřhlavého svalu. Poté posouzení výše zmíněných anatomických změn, které se zjistí klinicky a rtg. Jen při změnách kolena, kde je podezření na poranění nitrokloubních struktur případné využití dalších zobrazovacích metod. Po nich nové zhodnocení stavu kolena a postupu léčby. Po 12 letech není luxace tak častá aby vyžadovala případné invazivní řešení.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: