Opakovaná nachlazení

Bývam často chorý vracia sa to cca po mesiaci. Tento rok som bol chorý zatiaľ 6-7 krát (je september/září). Prejavom sú bolesti hlavy spočiatku celý deň. Neskor ma bolí každý deň po ránu cca hodinu. Toto trvá až dovtedy kým choroba neustúpi. To trvá typicky dva týždne. Príznaky choroby len pozvoľna ustupujú. Počas nej mám zvačšené uzliny na krku. Ďalej ma bolí hrdlo a dutiny od nosa až po hrdlo. Prvé dni sa mi zle prehĺta neskor toto ustupuje. Hlavne po ránu vykašliavam hlieny a po úplnom vykašlianí prestáva bolesť hrdla. Už sa mi stalo že som hlieny vykašliaval skoro dva týždne. Niekdy, ale nie vždy mávam zvýšenú teplotu (do 38 max). Taktiež nie vždy ale vačšinou sa mi spustia sople a pár dní ich smŕkam (ako pri prechladnutí) Prvé dni bývam dosť unavený a ak je víkend dokážem prespať kľudne aj 4h cez deň pričom večer nomálne zaspím. Nedostatkom spánku obecne netrpím spávam 7-8h denne. Choroba po dvoch týždňoch ustúpi či už sa nejak liečim alebo nie (raz som bral pamicon, vyplachoval si nos vincentkou, loktal som soľ, bral som bioparox). Bol som na výteroch z nosohltanu, krku a nič nebolo nájdené. Kvoli tomu som navštívil alergológiu a taktiež vyšetrenie krvi v rámci preventívnej prehliadky opať sa nič nenašlo. Lekári len konštatujú oslabenú imunitu ale nejak viac mi pomocť nevedia. Je to dosť nepríjemné, keďže mi to bráni normálne fungovať. Nemyslím, že mám nejakú zlú životosprávu. Vždy som rekreačne športoval 3-4 krát do týždňa a stravujem sa pravidelne. Netrpím nadváhou (180cm, 75kg). Nič okrem toho ma nebolí. Nikdy som nebýval často chorý ani som neprekonal žiadne vážne ochorenia. Chrípku som mal asi len 1 krát v živote a nachladnutý som býval typicky raz do roka (aj s teplotami). Keďže pracujem v kancelárií tak do práce normálne chodím.

Odpověď odborníka:

Juraji, z Vašeho dotazu není zřejmé, na co se ptáte, nebo k nám nebyl doručen celý. Podle toho, co píšete, byly výtěry v pořádku, předpokládám, že laboratorní vyšetření cestou praktického lékaře také proběhla, alergologické vyšetření je negativní. Můžete zkusit brát něco na zlepšení imunity (vit. C, echinacea, hlíva ústřičná a další), u podobných stavů by mohl pomoct Wobenzym. Můžete se s Vaším lékařem také poradit o možnosti užívání imunomodulancií (Broncho-Vaxom). S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

MUDr. Barbora Bačová
MUDr. Barbora Bačová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: