Opakované angíny

  • Dotaz od: Fialovaá Irena
  • Publikováno: 1.10.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den, moje dcera/22let/ trpí odmala na opakované angíny-v dětství streptokokové, 5-6krát do roka.Nyní po výtěru bez nálezu,asi 3krát do roka, ale označovány jako hnisavé angíny.Nyní jí bude odebrána krev na to, aby se zjistilo zda se jedná o absces na mandlích-pokud ano, budou krční mandle operativně odstraněny. Chtěla bych se zeptat, zda je odstranění mandlí v tomto věku vhodné, pokud nebyly odoperovány již v dětství, a zda by se neměla spíše posílit imunita.Obávám se, že oslabená imunita se neprojeví sice angínami, ale jiným onemocněním/zánět průdušek/ a že bude nadále potřeba častého užívání ATB. Napište mi, prosím, zda i v tomto věku může mít odstranění mandlí žádoucí efekt a zda je naděje, že by dcera mohla být po operaci bez problémů.Děkuji.Fialová Irena

Odpověď odborníka:

Odstranění krčních mandlí se provádí jen v případě, že jsou těžce postiženy zánětem - např. ten absces, v ostatních případech se vždy raději postupuje konzervativně. Samotné opakované anginy nejsou důvodem k odstranění mandlí. Po odstranění mandlí se imunita nijak nezlepší, spíše naopak - infekce bude mít volnou bránu vstupu do organismu ( tak, jak sama uvádíte). Ale to odstranění se dělá právě z jiného důvodu - protože absces na mandli může představovat velmi závažný zdravotní problém. K posílení imunity bych spíše doporučovala zhotovení autovakcíny ze stěrů z krku.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x