Opakované angíny

Dobrý den. Letos 7. července jsem měla první angínu, atb Ospem léčení 10 dní. Po dobrání atb jsem asi za 3 dny měla zase angínu, atb Klacid. Atb urychleně zabrala, ale opět po dobrání jsem asi za 2 dny měla akutní angínu a ležela jsem v nemocnici, kde mi atb dávali nitrožilně. V nemocnici měli podezření na mononukleozu a streptokoka, obojí se ve výsledcích vyloučilo. Po propuštění z nemocnice jsem brala týden další atb. Koncem srpna jsem měla zánět a na orl mi provedli incizi na jedné z madlí, ikdž tam hnis nebyl. Kontrolní stěry byly vždy v pořádku. 2. listopadu jsem měla počáteční hnisavou angínu. Vzali mi krev, výsledek krevní obraz super, aslo negativní. Brala jsem Zinnat. 12. mi provedli kontrolní stěry a kdž jsem si volala na výsledky, bylo mi řečeno užívat Bioparox a za týden na kontrolu. Na kontrole jsem se dozvěděla, že výsledky prvních stěrů se třikrát zhodoval streptokok C. Už nevím co mám dělat, jestli se tomu vbc dá nějak zabránit. Po dobrání atb jsem užívala Imunoglukan, vitamín B, C. Nikdy jsem neměla angíny, až letos. Bude mi 19 let, mohla by jste mi k tomu něco říct, děkují za každou odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Moc ráda bych Vás ujistila, že stejně jako Vy, i Vaši lékaři sdílejí pravděpodobně Vaše jisté rozčarování. Pro většinu z nás je poučením, že imunitní systém člověka je složitý a v mnoha ohledech "neprůstřelný". Antibiotika jsou dvojsečnou zbraní, léků k imunomodulaci není k dispozici příliš, někdy se vyplatí spíše trpělivě vyčkat a dát organismu časoprostor k sebeuzdravení. Nepředpokládám, že by ve Vašem případě lékaři nepamatovali na vyloučení druhotných příčin imunitního selhávání...Vím, že můj názor Vám může připadat jako "nic nového pod sluncem", ale pokuste se uvolnit, "nepracovat " za lékaře, nehledat absolutní řešení..Imunitní systém je prostřednictvím přenašečových molekul provázán s nervovým systémem, je oslabován působením stresorů, prožíváním bezmoci a nejistoty. Vím, že není jednoduché nepropadat rozladám, když jako by člověk nemohl vybřednout ze stavu zdravotního oslabení..Ale Vy jste více než Vaše krční mandle, určitě není zapotřebí oddělovat se od plánů, nadějí..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: