Opakované angíny

Vážený pane doktore, trápí mne problém s častými angínami. Tento rok jsem měla cca 10x nasazená anibiotika na léčbu anginy. Vždy zabraly, ale mám obavy o své zdraví, při takovém náporu na organismus. Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Obávám se, že Vám k Vaší situaci těžko mohu něco bližšího říci - mít 10x za rok angínu samozřejmě není obvyklé (občasná infekce horních dýchacích cest ano...), ale je na Vašem praktickém lékaři (který zná ostatní údaje o Vašem zdravotním stavu a proběhlé léčbě...), aby vyhodnotil, jaký je další vhodný postup - zvážil, zda se za problémem neskrývá nějaká porucha imunity nebo jiné celkové onemocnění, zda by byl vhodný chirurgický zákrok na mandích aj. Ohledně "zátěže" antibiotiky - před nasazením antibiotik je nutné přísně zvážit, zda jsou opravdu nutná (nemusí to být vždy jednoduché rozhodování, to je pravda...), ale neléčená závažnější bakteriální infekce je pro tělo podstatně větší zátěží a rizikem než samotné užívání antibiotik (zvláště pokud se jednalo o "obyčejný" penicilin - tím by standarně angína měla být léčena...). Omlouvám se tedy, že jsem Vám příliš nepomohl, ale situaci je opravdu nutné probrat s Vaším praktickým lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: