Opakované angíny

dobrý den, můj přítel trpí několik let opakovanými angínami a intervaly mezi nimi se bohužel zkracují, takže se vrací po 14 a i v mezidobí přetrvávají bolesti v krku. před Vánocemi měl Augmentin, pak cefuroxim a teď V-PNC, ale stále bez úspěchu. Po několika dnech se vrátí bolest, a zduří podčelistní uzliny. Poraďte, co dělat, případně kam se obrátit. Chodí ke své PL i na ORL, ale je to pořád stejné, neudělali mu nikdy ani výtěr, aby zjistili, co v tom krku je. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opakovaní infekce a angíny vždy vyžadují podrobnější vyšetření, vyžádejte si výtěr z krku pro zjištění bakteriálních původců, protože teprve potom se dá nasadit antibiotikum tzv.cíleně. Také je velmi vhodné vyloučit, zda nejde o mononukleosu, což je virová infekce, kdy se žádný bakteriální původce nezjistí a pak se musí provést i vyšetření jater, protože tento virus spolu s nosohltanem napadá i jaterní tkáň. Kdyby se potvrdil chronický streptokokový zánět mandlí /nejčastější původce angín/, uvažovala bych o léčbě Pendeponem, což je antibiotikum píchané do svalu, ale s velikou a spolehlivou účinností. To lze ale rozhodnout a podávat až po podrobném prozkoumání příčin opakovaných zánětů mandlí. Kdyby záněty i přesto pokračovaly, bylo by vhodné zvážit vyšetření na imunologii a po poradě s imunologem posilování imunity jako celku / imunostimulanciemi, otužováním, Wobenzymem a podobně /, to je však v současnosti předčasné. Vyžádejte si vyšetření, podstupte navrhovanou léčbu a teprve potom je vhodné vyhledat imunologa a radit se s ním o celkovém přístupu k imunitě. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: