Opakované angíny u 3 letého syna

Dobrý den, syn má během dvou měsíců po třetí za sebou angínu. 10 dní je v pořádku a pak zase začíná rýmu a horečky kolem 39, nejí. Má zvětšenou nosní mandli (byl vyšetřen na ORL), dýchá skoro jenom ústy, huhňá. Chci si ověřit jestli to může mít souvislost a zda by jste doporučil odstranění nosní mandle. V září mu budou 3 roky. A je možné to provést před třetím rokem dítěte? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud měl angíny (angína je na mandlích postranních) i má zvětšenou nosní uzlinu (to je prostřední jedna uzlina na patře) - jde o reakci lymfatického systému v krku na infekce ze vzduchu, v podstatě je to obranný mechanismus těla (je lepší mít infekce v krku, kde se záchytí bacily na mandlích a tam s nimi tělo bojuje, než aby pronikly hluboko do těla a do plic), i když chápu, že to můžete chápat jako nebezpečí pro dítě a nepříjemnosti. Pokud by chlapci způsobovala nosní mandle problémy s mluvením a dýcháním dlouhodoběji, raději sice vyčkejte po 3roce, ale můžete mu nechat mandli odstranit, dnes již není tato metoda tak krvavá. Angíny bych uvažovala redukovat spíše posilováním imunity - otužováním, zdravou stravou s maximem zeleniny a ovoce a můžete uvažovat i o nějakém komplexním vitamínovém posilujícím prostředku ev. s imunostimulanciem-přírodního charakteru (echinacea, betaglukany a podobně), poradte se s lékárníkem. Pokud by angíny přetrvávaly, zeptejte se pediatra na možnost tzv. aktivní perorální imunomodulace - spec. připraveným prostředkem na užívání usty se stimuluje přirozená imunita dítěte, preparáty se jmenují různě, vybírají se lékařem podle druhu infekce dítěte.... Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: